07.05. Onneksi olkoon: Helmi, Kastehelmi | Palaute
Roihuvuoren seurakunta

Timo Pekka Kaskinen: Älä pelkää, vaan lähde tekemään rakkauden tekoja

11.04.2022, 13:16 /  päivitetty 14.04.2022, 10:50
Roihuvuoren kirkkoherra Timo Pekka Kaskinen puolivartalokuvassa vaalea takki ja punainen kaulaliina yllään. Siuvprofiili heijastuu peilistä. Kuva: Sirpa Päivinen.

Terve pelko ohjaa välttämään vaaraa, suojelemaan ja suojautumaan. Toiminnan motiivina pelko on vaarallinen. Se saattaa johtaa äärimmäisiin toimenpiteisiin. Pelon kohteen eliminoimiseksi otetaan tarvittaessa käyttöön kaikki mahdolliset keinot. Sota on näistä kamalin. Pelosta nouseva irrationaalinen käyttäytyminen harvoin tuottaa pelkääjän etsimää turvallisuutta.

Pelon juurisyy tunnetaan Uudessa testamentissa, se on rakkauden puutetta. Rakkaudessa ei ole pelkoa, ”vaan täydellinen rakkaus karkottaa pelon”. 

Pelko on rakkauden puutetta.

Rakkaus ja pelko ovat pääsiäisen teemoja. Pilatuksen eteen tuomittavaksi tuotu Kristus herätti hämmennystä. ”Etkö vastaa mitään? Kuulethan, miten raskaasti sinua syytetään.» Jeesus ei kuitenkaan vastannut enää mitään”. Sotapäällikkö itse pelkäsi, tuomitsi syyttömän kuolemaan ja pesi kätensä. 

Ensimmäisten kristillisten seurakuntien jäsenet tulivat yhteiskunnan marginaalista. Joukossa oli paljon orjia ja muita vähäosaisia. Seurakunnat kasvoivat, vaikka kristityksi tunnustautuminen saattoi viedä hengen. Mutta seurakunta oli ainoa paikka, jossa kaikkien ihmisarvo tunnustettiin: ”Ei ole enää juutalaista eikä kreikkalaista, ei orjaa eikä vapaata ihmistä, ei miestä eikä naista. Kristuksen Jeesuksen yhteydessä te kaikki olette yksi.” Tästä rakkaudesta ja ihmisarvon tunnustamisesta maahan poljetut halusivat päästä osalliseksi edes päiväksi. Se karkotti pelon. 

Tutkimus on selvittänyt, että voimakkain yksittäinen tekijä varhaisen kirkon kasvun takana oli kristittyjen toisiaan kohtaan osoittama keskinäinen rakkaus ja arvonanto. Kirkossa piispana saattoi toimia yhteiskunnalliselta asemaltaan orja ja diakoniassa ei kyselty arvoasemaa.  

Pelko katkaisee yhteyden ja ajaa heikkouteen.

Pelko ja rakkaus ovat herkkiä leviämään. Olemme kuluneen kuukauden aikana nähneet, että pelottomuus, joka tarttuu ja leviää äärimmäisen ankarissa olosuhteissa, nousee rakkaudesta: Tämä on kotimme, suojelemme maatamme, kotejamme, lastemme tulevaisuutta. 

Kun perusturvallisuuttamme nyt koetellaan vakavammin kuin aikoihin, on selviämisemme kannalta välttämätöntä, ettei pelko pääse ohjaamaan ratkaisujamme. Pelko katkaisee yhteyden ja ajaa heikkouteen. Se on Diaboloksen, erilleen heittäjän ja valheen isän, tavoite. 

Pääsiäisen Herran tie ja esimerkki on toinen. Lukemattomat kerrat hän sanoi ihmisille ensisanoiksi: "Älä pelkää." Ja viimeisellä aterialla oppilailleen:” Rakastakaa toisianne! Niin kuin minä rakastin teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Teidät tunnistetaan minun oppilaikseni siitä, että rakastatte toisianne.” 

Tämän käskyn toteuttaminen on kristityn ja kirkon kutsumus. Pelko lamaannuttaa, rakkaus laittaa liikkeelle. Nyt on rakkauden tekojen aika. Sinua tarvitaan. 

Teksti on Kiikari-lehden numero 1/2022 pääkirjoitus.