Diakonia auttaa ja tukee

Oulunkylän seurakunnan diakonia - Miten saan apua?
Kuka voi hakea apua?
Oulunkylän seurakunnan diakoniatyöntekijät tarjoavat apua ihmisille, jotka asuvat Oulunkylän seurakunnan alueella.
Siihen kuuluvat Oulunkylä, Patola, Veräjälaakso, Veräjämäki, Metsälä, Maunula, Suursuo, Pirkkola, Käpylä, Koskela ja Postipuisto. Tästä voit tarkistaa, mihin seurakuntaan kuulut osoitteen perusteella. ↗
Voit hakea apua seurakunnan diakoniatyöntekijöiltä, vaikka et kuuluisi kirkkoon.
Mihin tilanteeseen apua voi hakea?
Voit ottaa yhteyttä seurakunnan diakoniatyöntekijöihin
- kun haluat pohtia luottamuksellisesti mieltäsi painavia asioita, kuten ihmissuhteita, yksinäisyyttä, työttömyyttä tai päihderiippuvuutta.
- kun haluat keskustella hengellisistä asioista
- kun tarvitset tukea elämän kriisitilanteissa tai kun taloutesi on tiukilla
- kun haluat selvitellä elämäntilannettasi.
Lähimmäisen auttaminen eli kirkon diakoniatyö perustuu kristilliseen rakkauteen. Se on rinnalla kulkemista niin iloissa kuin suruissakin.
Millaista apua voi saada?
Seurakunnasta voit löytää ihmisen, joka kuuntelee ja jonka kanssa voit etsiä suuntaa eteenpäin.
Jokaisen avuntarve arvioidaan yksilöllisesti. Apu voi olla kuuntelemista ja keskustelua, ohjaamista ja neuvomista. Diakoniatyöntekijä ohjaa tarvittaessa eteenpäin oikean palvelun piiriin ja voi auttaa esimerkiksi tukihakemusten täyttämisessä.
Diakoniatyön apuun et tarvitse lähetettä. Kaikki keskustelut ovat luottamuksellisia. Apu on maksutonta.
Tavoitteena on auttaa ihmistä kriisitilanteessa pääsemään pahimman yli.
Keskusteluapua varten voit olla yhteydessä myös seurakunnan pappiin tai nuorisotyönohjaajaan. Täältä löydät yhteystiedot.
Taloudellinen tuki
Diakoniatyöstä voi saada myös taloudellista tukea, jos ehdot täyttyvät. Diakonian antama taloudellinen apu on tilapäistä kriisiapua, joka on tarkoitettu esimerkiksi ruokaan tai laskujen maksamiseen.
Jos tarvitset taloudellista tukea, sinulle tehdään ensin talousselvitys. Siinä katsotaan tulo- ja menotiedot, ja tarkastetaan, oletko saanut kaikkia lakisääteisiä tukia.
Taloudellista avustamista varten tarvitaan tiliote sekä selvitys, onko haettu perustoimeentulotukea Kelasta ja/tai harkinnanvaraista toimeentulotukea sosiaalitoimesta.
Seurakunta voi ohjata hakemaan apua myös esimerkiksi Takuusäätiön velkaneuvonnasta ↗ tai Raha-asianeuvonnasta, Rarista ↗.
Diakonian neuvonta ja ajanvaraus
Sähköinen ajanvaraus
Sähköisen ajanvarauspalvelun kautta voit varata 45 minuutin ajan diakoniatyöntekijälle, joka soittaa sinulle. Palvelu on toistaiseksi käytössä ainoastaan Vuosaaren, Töölön ja Oulunkylän seurakuntien alueilla.
Diakonian sähköiseen ajanvaraukseen pääset tästä ↗.
Sähköinen ajanvaraus on helppo käyttää, eikä sinne tarvita vahvaa tunnistautumista, riittää kun tietää oman asuinalueen postinumeron.
Oulunkylän seurakunnan alueella käytössä olevat postinumerot ovat 00240, 00600, 00610, 00620, 00630, 00640 ja 00650.
Täältä löydät ohjeet ↗ sähköisen ajanvarauksen käyttämiseen.
Diakonian ajanvaraus ja neuvonta puhelimitse ja Oulunkylän kirkolla
Diakonian ajanvaraus- ja neuvontanumero Oulunkylän seurakunnan alueen asukkaille:
ti ja to klo 10–11
p. 09 2340 5318.
Neuvonta-aikana voit myös saapua paikalle Oulunkylän kirkolle, Teinintie 10.
Mistä muualta voi saada apua?
Walk-in -terapia alle 29-vuotiaille nuorille
Kirkko järjestää Walk in -terapiaa, joka on ilmaista ja anonyymiä ratkaisu- ja voimavarakeskeistä lyhytterapiaa. Walk in -terapiassa on pääsääntöisin kysymys yksittäisestä kertaterapiatapaamisesta. Tapaamisessa käsitellään niitä asioita, joista sinä haluat puhua. Terapia ei maksa sinulle mitään. Lähin toimipiste on Malmilla. Lue lisää. ↗
Helsingin kaupungin neuvontapalvelut
Helsingin kaupungin matalan kynnyksen neuvontapalvelut löydät täältä. ↗
Palvelut sisältävät esimerkiksi asumisneuvontaa, asunnottomien neuvonta, etuuskäsittelyn neuvontaa, sosiaalineuvontaa, talous- ja velkaneuvontaa, työllisyysneuvontaa, lapsiperheiden sosiaalineuvontaa, senioriväestön sosiaalineuvontaa ja vammaisneuvontaa.
Helsingin kaupungin sosiaalipäivystys
Akuuteissa kriiseissä, jotka vaativat välittömiä toimenpiteitä sosiaalitoimelta, voit soittaa Helsingin kaupungin sosiaalipäivystykseen, joka päivystää ympäri vuorokauden, p. 020 696 006. Voit soittaa sosiaalipäivystykseen liittyen esimerkiksi lapsen turvattomiin olosuhteisiin, perheväkivaltaan tai huoleen läheisesi kotona pärjäämisestä.
Helsingin kaupungin kriisiapu
Kriisipäivystys auttaa äkillisissä, vakavissa kriisitilanteissa, jollaisia voivat olla esimerkiksi läheisen äkillinen kuolema, tulipalo tai muu onnettomuus, väkivallan kohteeksi joutuminen tai vakava vammautuminen tai sairastuminen. Soita 09 310 44222
Asunnottomien palvelut
Hermannin diakoniatalon Varustamo (Hämeentie 73) palvelee asunnottomia ihmisiä, p. 09 2340 2571 ark. klo 9-12.Hermannin tiloissa on mahdollista peseytyä, pestä pyykkiä, käydä kuntosalilla, ruokailla ja saada neuvontaa ja keskusteluapua ilman ajanvarausta.
Helsingin kaupunki: Hietaniemenkadun palvelukeskuksen päivystysnumero palvelee 24/7 kiireellisissä, yösijaan liittyvissä asioissa. Soita 09 310 46628.
Valtakunnalliset netti- ja puhelinpalvelut
Kirkon keskusteluapu on sinua varten, joka kaipaat kuuntelijaa. Voit ottaa yhteyttä joko puhelimitse tai netin/chatin välityksellä. Päivystäjät ovat kirkon vaitiolovelvollisia koulutettuja vapaaehtoisia sekä työntekijöitä. Palvelua saa myös ruotsiksi.
HelsinkiMission Aamukorva ↗ joka aamu klo 6–8, p. 09 2312 0210
HelsinkiMission Aamukorva on tarkoitettu yli 60 vuotiaille ja se tarjoaa ystävällisen kuulijan ja keskustelukumppanin aamun varhaisina tunteina. Voit soittaa Aamukorvaan, kun haluat keskustella jonkun kanssa tai kun huolet painavat mieltäsi tai uuden päivän kohtaaminen tuntuu ahdistavalta. Päivystäjänä toimii aina tehtävään koulutettu vapaaehtoinen. Keskustelut ovat luottamuksellisia.
Mieli ry:n Kriisipuhelin ↗ p. 09 2525 0111. Kriisipuhelin päivystää vuoden jokaisena päivänä ja yönä Voit soittaa nimettömästi ja luottamuksellisesti.
Mitä on diakonia?
Lähimmäisen auttaminen eli diakonia perustuu kristilliseen rakkauteen. Se on rinnalla kulkemista niin iloissa kuin suruissakin.
Vaikka seurakunnalla on diakoniatyöntekijöitä, diakonian ammattilaisia, niin diakonia eli lähimmäisen auttaminen on jokaisen kristityn tehtävä, joka perustuu Jeesuksen antamaan kultaiseen sääntöön ja rakkauden kaksoiskäskyyn.
Täältä löydät lisää yleistietoa diakoniasta. ↗ (Suomen ev. lut. kirkon sivut)