19.04. Grattis: Bernt, Bernhard | Respons
Hela Helsingfors

‍Skriftskola 2024 – länkar till anmälning här

02.10.2023, 14:48
Den elektroniska anmälningen är öppen under oktober månad.
Ungdomar på stranden.

VAD HÄNDER? På skriban diskuterar vi livets stora frågor och lär oss mer om vad kyrkans tro och lära innebär. När du har tagit del av undervisningen får du själv välja om du vill säga ja till denna tro.

VAD FÅR JAG? Som konfirmerad räknas du som en vuxen medlem i församlingen. För att kunna bli fadder till ett barn som döps behöver du vara konfirmerad. Likaså behöver du ha genomgått skriban för att kunna gifta dig i kyrkan.

ÖPPEN FÖR ALLA Det är inget ovanligt att odöpta ungdomar deltar i konfirmandundervisningen. Efter skriftskolan beslutar du själv om du vill bli konfirmerad eller inte. Ta kontakt med församlingen på ditt område så får du veta mer!

Alla som fyller 15 nästa år och är medlemmar i församlingen, får ett brev hem med info om skriftskolan.

Har du inte fått något brev? Eller har du fått brev från en annan, kanske finsk, församling men önskar gå i konfirmandundervisning på svenska? Kontakta den svenska församlingen på ditt område:

HELSINGFORS FÖRSAMLINGAR

Matteus församling (Östra Helsingfors)

Johannes församling (Centrum)

Petrus församling (Norra Helsingfors)

Till vilken församling hör jag?

Klicka på länken och kolla vilken församling du hör till!

Helsingforsungdomarna ger skriftskolan en jämn nia i betyg

För fjärde året i rad gjorde kyrkan en bred enkät bland alla 15-åringar som deltagit i församlingarnas skriftskolor under året. I Helsingfors besvarade dryga 1700 ungdomar enkäten. Slutbetyget för skriftskolan i Helsingfors är en jämn nia. Läs mera om enkäten

Nuoria laituilla.

Vanliga frågor om skriftskolan:

Vad handlar skriban om?

Konfirmationen hör ihop med dopet, den finns till för att du ska lära känna den tro du har blivit döpt till. Under skriftskolan får du lära dig mera om vad det betyder. Vi diskuterar livets stora frågor och lär oss mer om vad kyrkans tro och lära innebär.

När du har tagit del av undervisningen får du själv om du vill säga ja till denna tro, du får bekräfta ditt dop, ”confirmare” – det är konfirmation.

Som konfirmerad räknas du som en vuxen medlem i församlingen. För att kunna bli fadder till ett barn som döps behöver du vara konfirmerad. Likaså behöver du ha genomgått skriban för att kunna gifta dig i kyrkan.


kuva konfirmaatiomessusta


Hur går det till?

Det finns många sätt att få konfirmandundervisning. Man kan gå enskilt, i grupp tillsammans med andra, gå vuxenskriftskola, på läger under sommaren eller kvällstid under vinterhalvåret.

Det vanligaste är att man går i lägerskriftskola under sommaren det året man fyller femton. Skriban inleds vanligen redan en längre tid före själva lägret med olika former av samlingar och temaveckoslut inne i stan.

Om man av olika anledningar inte vill åka på läger så finns det möjlighet att gå stadsskriba. Det innebär att man träffas ett visst antal gånger i stan under våren.

En del församlingar erbjuder också sportlovsläger där undervisningen kombineras med skidåkning under skolornas sportlovsvecka.

Efter samlingar, kanske läger och undervisning är det sedan dags för konfirmation, som är en fin och högtidlig stund i kyrkan dit släkt och vänner är välkomna.

Ungdomar tänder ljus på en strand.


Jag är redan vuxen – kan jag gå skriban ändå?

Vuxenskriftskolan ordnas vanligen enskilt - du läser böcker och samtalar med prästen om den kristna tron. Vuxenskriftskolan är ett bra alternativ för dig som av någon anledning inte blev konfirmerad i tonåren, men som nu som vuxen vill veta mera om den kristna tron. Ta kontakt med din församling och diskutera hur ni lägger upp skriftskolan. Kontaktuppgifter ovan.


Är skriftskola obligatoriskt?

Nej, ingen måste gå i skriftskola men alla som är medlemmar i en församling får möjlighet att göra det samma år som de fyller femton. Även den som inte är medlem kan vara med på våra läger.

För att kunna bli fadder till ett barn som döps behöver du vara konfirmerad. Likaså behöver du ha genomgått skriban för att kunna gifta dig i kyrkan.

Vad kostar det?

För skriftskolan uppbärs en deltagaravgift. Avgiften får dock inte bli ett hinder för någon att delta. Församlingen kan efter anhållan bevilja ett begränsat antal personer nedsatt avgift.

Jag är inte döpt, kan jag ändå komma på skriba?

Är du ännu inte döpt så är du jättevälkommen att gå skriftskolan och om du vill kan du döpa dig och bli konfirmerad sen. Ta kontakt med den församling på vars område du bor. Läs mera här


Ett gäng ungdomar har vattenkrig en sommardag vid havet.


Jag är döpt men hör inte längre till kyrkan, kan jag komma på skriba?

Om du är döpt, men inte längre hör till kyrkan, och vill gå skriftskola, så behöver du skriva in dig i kyrkan före konfirmationen. Den som fyllt 15 år kan med föräldrarnas tillstånd skriva in sig i kyrkan också om föräldrarna inte hör till kyrkan.

Är det tryggt att gå skriftskola?

Församlingsverksamheten för ungdomar kan se olika ut beroende på var man bor i Borgå stift. Men gemensamt för alla församlingar i den lutherska kyrkan är att det ska finnas ett mål, ett tydligt innehåll och en ansvarsperson för verksamheten. Samlingarna ska vara öppna och de ansvariga ska kunna redogöra för vad som sker på dem om någon frågar. Innehållet i samlingarna ska vara utformat så att barnens och ungdomarnas integritet är tryggad. Det betyder att miljön ska vara trygg och att ungdomarna ska få tänka själva, pröva det de hör och själva ta ställning.

Jag / min mamma har fortfarande tusen frågor. Vem kan jag fråga mer av?

Ta frimodigt kontakt med någon av våra anställda inom konfirmandarbetet så berättar de gärna mera! Se kontaktuppgifter till församlingarna ovan!