28.04. Grattis: Ture | Respons
Hela Helsingfors

Blogg: Black lives matter

01.07.2020, 10:21
Ibland är mina tankar som ett stim av strömmingar, skrattar Monica. Många tankar som tillsammans formar en rörelse, som splittras åt alla håll om en försöker fånga dem, men där ett silverblänk ibland skickar en hälsning från djupen. Varje vecka under sommaren delar hon med sig av blänken.
Texten

Black lives matter! Kravallerna i USA fortsätter att lyfta fram den illa dolda rasismen i samhället, och får människor i hela västvärlden att reagera, åtminstone för en stund. För budskapet om att människor förtrycks för sin härkomst eller ras är ju allt annat än nytt. Hat föder hat. Men måste

Desmond Tutu kom i sin egenskap av ledare för sanningskommissionen att möta människor som har utfört brott som är råa och våldsamma på ett sätt som får filmernas våldsserier att verka som snälla sagor. Han har mött människor som har utsatts för ofattbart våld och hört dem berätta om sin smärta. Men i stället för att brytas ned av det han sett och hört eller själv upplevt, låter biskop Tutu sig drivas av en dröm. ”God has a dream” säger han, ”Gud har en dröm”, en anspelning på Martin Luther Kings berömda uttalande ”Jag har en dröm”.

Gud har en dröm om en värld där smuts och fattigdom, där krig och hat och girighet förvandlas till sina motsatser. En värld där skratt och glädje och fred och omtanke och generositet kommer att överväga. En värld där varje människa skall bära på vissheten om att hon är en del av en enda familj, av Guds familj. I den familjen finns alla med: man eller kvinna, svart eller vit, homo eller hetero, muslim eller kristen eller ateist spelar ingen roll. Det här låter radikalt. Vi är alla syskon. Putin och Trump. Judar och palestinier. Fångarna i Al-Hols läger och våra inhemska nazister. Alla, alla är Guds barn-

Martin Luther King Junior talade om den här visionen när han 1963 talade om sin dröm att forna slavar och forna slavägare skulle kunna sätta sig ned som bröder, vid samma bord. Mahatma Gandhi skrev om samma sak när han 1929 förklarade att hans mål inte bara var självständighet för det indiska folket utan ”mänsklighetens broderskap”. Guds dröm målar upp mycket mera än bara jämlikhet. Drömmen är att vi ska vara syskon, delar i samma familj.

Man väljer inte sin familj. Familjen är Guds gåva till oss. Ibland kanske vi önskar att vi själva hade kunnat välja våra syskon, men så fungerar det ju inte. Å andra sidan finns det en stor frihet i att tillhöra samma familj: vi hör ihop på ett djupare plan, oavsett om vi är av samma åsikt eller inte. Om vi är en del av samma familj, måste vi önska det bästa för varandras räkning och be för varandra, oavsett vad vi tycker om varandras val i livet. Så sa ju också Jesus: När jag blir upphöjd skall jag dra alla till mig. Inte bara somliga. Precis alla.

En annan sak som familjer gör är tar ansvar för varandra. I en fungerande familj får var och en vad han behöver. De som har de minsta möjligheterna att bidra med pengar är oftast de som får den mesta omsorgen – de allra yngsta och de allra äldsta.

Min utmaning till dig idag är: hur ser det ut i din familj? Skulle du låta din brors eller systers familj få klara sig på en euro per person och dag – som mer än en miljard av jordens människor. Eller kunde du tänka dig att låta dina barn hungra? Var fjärde sekund dör ett barn under fem år av svält. Vad tänker du göra åt saken