17.07. Grattis: Ossian | Respons
Hela Helsingfors

Familjerådgivning: professionell hjälp vid relationsproblem och livskriser

08.05.2024, 17:58
Pariskunta istuu vierekkäin sohvalla kädet puuskassa

Vad och för vem är familjerådgivning?

Många människor upplever, åtminstone ibland, svårigheter i sina relationer och i familjen som gör att de känner sig obekväma. Situationen kan till och med kännas hopplös, men terapi i dess olika former kan hjälpa till att lösa upp knutarna i relationen.

Terapeuter från Helsingfors församlingars familjerådgivning hjälper och stöder helsingforsare. Alla tjänster är avgiftsfria och förutsätter inget medlemskap i kyrkan.

Du kan kontakta oss när

- ditt parförhållande är i knipa, t.ex. på grund av bristande kommunikation eller otrohet

- relationerna mellan familjemedlemmar är ansträngda

- du överväger skilsmässa eller behöver stöd för att hantera en skilsmässa

- du behöver hjälp i en kris i ditt liv.


Fyra olika sätt att få stöd för olika behov

Familjerådgivning med flera möten

Familjerådgivning med flera möten erbjuder besök hos samma familjerådgivare under en längre tidsperiod. Dessa besök ger en mer djupgående bild av de faktorer som påverkar relationssituationen. Mottagningarna erbjuds främst till familjer med små barn och blivande föräldrar i svåra situationer. Läs mer här.

Boka snabbt en tid för att prata med en familjerådgivare

Ett snabbt möte med en familjerådgivare är tillgängligt inom två veckor. Under samtalet får ni hjälp att lösa upp knutarna i er relation med hjälp av lösningsfokuserade metoder. Alla relations- eller familjeproblem kräver inte långvariga processer, men ett enda samtal kan hjälpa dig att gå vidare och hitta praktiska sätt att förbättra relationen. Detta tillvägagångssätt är lämpligt för dem som inte känner behov av att förbinda sig till en längre terapeutisk process. Möten kan också äga rum på distans vid behov. Läs mer här.

Onlinekurs för stöd i relationer (på finska)

Onlinekursen Couple Feelings är lämplig för par som inte befinner sig i en krissituation och som kan diskutera relationsproblem på ett konstruktivt sätt. Syftet är att förbättra den känslomässiga kontakten mellan parterna och ge verktyg för att hantera konflikter. I kursen ingår ett engångsmöte med en familjerådgivare. Kursen och mötet är kostnadsfria. Läs mer här.

Kamratstöd från en skilsmässogrupp (på finska)

I en separationsgrupp kan du diskutera din egen separation med andra som befinner sig i ett liknande skede i livet och få tillförsikt inför framtiden. Du kan gå med i en grupp efter en skilsmässa eller mitt i skilsmässoproblemen. Gruppen lämpar sig för personer som har resurser att bearbeta det som hänt tillsammans med andra. Alla diskussioner är konfidentiella och kostnadsfria för användarna. Läs mer här.