10.05. Grattis: Aina, Aino | Respons
Hela Helsingfors

Församlingarnas sommarläger 2021

29.04.2021, 17:22
Församlingens dagläger är ett bra och tryggt sätt att inleda sommarlovet på! Roliga dagar med kompisarna men hem i egen säng till natten. Också barnläger med övernattning arrangeras på Lekholmen, liksom sommardagar för äldre på Kimitoön. Välkommen med!
Två flickor i en hängmatta vid en sjö.

Helsingfors

Dagläger för skolbarn

Barnläger

  • för åk 1–4 på Lekholmen 21–23.6
  • för åk 5–8 på Lekholmen 9–12.8

Arr. Matteus och Johannes församlingar. Läs mera

Spår på en sandstrand.

Familjeläger 20–22.8 på Lekholmen

Avsluta sommarlovet tillsammans på "familjeläger" - ett läger för både stora och små! En avslappnad helg på församlingarnas lägerö Lekholmen.

Grillkväll, bastu, pyssel och barnprogram - en skön helg med innehåll som hela familjen kan göra tillsammans men också möjlighet till egen tid, lugn och stillhet för vuxna i vacker skärgårdsmiljö.

Helpension - en helg utan matlagning!

Barnprogram för barn i olika åldrar, också spel och aktiviteter lämpligt för äldre skolbarn och tonåringar. Församlingarnas hjälpledare på plats.

För vuxna även eget parallellprogram med diskussion, musik, motion m.m.

Familjer av alla slag är välkomna! Också mor- och farföräldrar, faddrar m.fl.

Pris: Vuxna 45€, 2–17år 35€. Avgiften får inte vara ett hinder för någon att delta, meddela vid anmälan.

Frågor och anmälningar kan riktas till catarina.barlund-palm@evl.fi så får du en länk med anmälningsformuläret på e-post.

Sista anmälningsdag för alla läger 24.5

V‍i följer med de aktuella coronarestriktionerna och uppdaterar hemsidan. Tack för din förståelse!

Arr. Matteus, Johannes och Petrus församlingar.

Ett vitt paralsoll mot blå sommarhimmel.

Sköna sommardagar för äldre

Sköna sommardagar för äldre med meningsfullt innehåll! Vi kommer vistas i underbar miljö på Labbnäs semesterhem, Kimitoön. 7–11 juni 2021.

För vem? Covid-19 vaccinerade församlingsbor (max 15 personer) Helpension inklusive resor 250€. Anmäl dig senast 30 april 2021 till ledande diakoniarbetare Karin Salenius (karin.salenius@evl.fi eller 050 380 0867). Arr. Johannes församling.

Två människor promenerar på lägergård
Letunpaistoa

Vad gör man på ett läger?

Vad gör man egentligen på ett läger? Och måste man vara troende för att delta?

Markus och Anna Lampenius har tre pojkar som deltagit i flera av Matteus församlings barnläger, både dagläger och övernattningsläger.

– De har kommit hem och varit mycket nöjda. Vi har anmält dem till församlingens läger upprepade gånger. Det brukar vara ett betyg på hur bra en tjänst är om man använder den på nytt eller inte, säger Markus Lampenius.

Att de valt församlingens läger har flera orsaker.

– Det har känts som en trygg plats för barnen att vara på. Dessutom har de fått nya kompisar och ett socialt nätverk utöver släkten och skolan. Och praktiskt sett så behöver de inte sitta ensamma hemma när vi jobbar.

Programmet verkar ha fallit killarna i smaken.

– De har tyckt mycket om att få skapa fritt, och de har till exempel kommit hem med egenhändigt gjorda armborst och pilbågar. Det har inte funnits färdiga modeller i stil med att göra ett kort åt mamma eller pappa.

Tror du att församlingens läger kan passa också sådana som inte är troende eller församlingsaktiva?

– Det finns nog inget inträdesprov för det. För oss har lägren inneburit att barnen har fått vara i ett sammanhang där det finns andakter, speciellt med tanke på att söndagsskola inte har passat in i vår rytm, säger Lampenius.

Ett tryggt rum

Utomhuslekar, pyssel och spel är en viktig del av lägerlivet. Nenne Lappalainen är ledare för barnverksamheten i Johannes församling .

Hur ser en vanlig dag på ett dagsläger ut?

– Barnen kommer till lägret klockan 9. Är vädret bra går vi till en park eller strand och ordnar program, såsom lekar, pyssel och kanske simning. Vid lunchtid får barnen äta av stadens lunchservering i parker för ettor och tvåor. I något skede går vi tillbaka till eftis och äter mellanmål och pysslar. Sedan hämtar föräldrarna barnen mellan klockan 16 och 16.30.

– Under barnlägren är vi mycket ute. Eftisledarna har med sig en massa grejer för utespel. På en del läger har vi också en utfärdsdag. Det har varit väldigt kul att åka till exempel till Högholmen.

Har era läger något tydligt andligt program, till exempel andakter?

– Inte direkt. På barnlägren är andligheten mera integrerad i allt vi gör, i hur vi bemöter barnen. Vi skapar ett tryggt rum där varje barn får känna sig sedd och välkommen.

– Om det är möjligt gör vi ett besök till kyrkan och hittar på något program där.

– Många av barnen som deltar hör inte till kyrkan, så vi försöker utforma programmet så att alla kan vara med på allt.

Har du en hälsning till föräldrar som tvekar att skicka sina barn på församlingens barnläger?

– Ta modigt kontakt och fråga över det du undrar! Det är bara att ringa!

Text: Erika Rönngård / Kyrkpressen