21.11. Grattis: Hilma | Respons
Hela Helsingfors

MoniNainen arki (Diverse vardag)

Gemensamt församlingsarbete

07.08.2024, 12:32
MoniNainen arki violetilla tekstillä, taustalla pitkähiuksisen pään siluetti, kasvot keltaiset, hiukset oranssit. Hiuksissa keltaisia viivapiirrossymboleita: kynä, kello, kirja, tuttipullo, #-merkki. Oikealla laidalla kuvasta pois kävelevä, fuksianväriseen hijabiin ja violettiin takkiin pukeutunut henkilö, olallaan keltainen olkalaukku.

Söker du Vandas webbsidor? Länken till dem kommer lite senare.

MoniNainen arki (Diverse vardag) -projektet som genomförs i samarbete av församlingarna i Helsingfors och Vanda hjälper hemmamammor som kommer utanför EU integreras genom att förbättra deras multilitteracitet.

Projektet erbjuder hemmamammor som flyttat in i landet:

* färdigheter till samhällelig delaktighet

* aktiviteter och träning som stöder gemenskap samt förstärker

* multilitteracitet och förmåga att uttrycka sig på finska

*mammors uppfattning om dem själva som aktör och förmåga att igenkänna sina egna krafter.

I bästa fall kan detta hjälpa fortsätta integrationsprocessen som står stilla.

Målet är också att öka medvetenhet av multilitteraciteten som del av integrationsprocessen bland dem som gör mångkulturellt arbete. Du kan läsa mer om multilitteraciteten i slutet av denna sida.

Vad erbjuder MoniNainen arki?

Vi organiserar ett språkcafé samt andra engagerande aktiviteter enligt gruppens önskemål, besök till olika kultur- och bildningsmål samt Cable-gemenskapsträning. Verksamheten erbjuder mammor

* en tröskelfri, barnvänlig gemenskap för kvinnor
* kamratstöd
* en möjlighet att upprätthålla och utveckla kunskaper i finska språket och multilitteracitetens förmåga
* i Cable-träningar stöds var och ens egna krafter, förmågor och agentskap.

Nainen työntää lastenvaunuja

För vem?

Målgruppen är hemmamammor som har flyttat från utanför EU och har inget finskt medborgarskap. Verksamheten passar mammor som sköter små barn hemma eller står utanför AN-tjänster. Också mammor som har t.ex. avbrutit sina studier eller som inte har möjligheten att delta i dagliga kurser på grund av sin livssituation kan delta i verksamheten. Läs sidan på lättläst finska.

Därtill utbildar vi anställda som gör mångkulturellt arbete om betydelsen av multilitteraciteten och stödet av multilitteraciteten som del av integrationsarbetet.


Aktiviteter och utbildningar

För hemmamammor som flyttat in i landet:


Språkcafé

För hemmamammor arrangeras ett språkcafé i Matteuskyrkan i Östra Centrum varje fredag kl. 10–13. Se nedan Evenemang.

Cable-träningar

Vi arrangerar Cable-gemenskapsträningar i Östra-Helsingfors område. I träningen skapar hemmamammor tillsammans en gemenskap som förstärker, stöder och hjälper att finna sin inre styrka. De får också insikter om sina krafter. Barnvård arrangeras vid behov. De kostnadsfria träningarna är siktade på hemmamammor som flyttat från tredjeländer samt anställda och volontärer som gör mångkulturellt arbete. Se nedan Evenemang.

Besök

Därtill arrangerar vi besök till bildnings- och kulturmål i huvudstadsregionen. Besöken är siktade på hemmamammor och deras barn som flyttat från utanför EU. Besökens guidning hålls på lätt förståelig finska. Det är möjligt att delta i besöken fast man inte är med i annan verksamhet. Se nedan Evenemang.

För anställda:


Multilitteracitets träning

Träningar om multilitteracitet som del av arbete som främjar integration arrangeras på våren och hösten 2024 samt på våren 2025. I träningarna får man mer information om hur man kan främja multilitteracitetens färdigheter och varför är multilitteraciteten viktig för integrationen. Vi arrangerar träningarna i samarbete med Studiecentralen av Förbundet för folkbildning ↗.

Träningar som hålls i Helsingfors och Vanda är siktade på anställda som gör mångkulturellt arbete. Se nedan Evenemang.

Evenemang‍

Du hittar också Vandas evenemang senare här.


Varför är multilitteracitet viktig?

Multilitteraciteten betyder förmågan att söka, kombinera, behandla och värdera information i dess olika former. Till multilitteraciteten hör starkt t.ex. läskunnighet av media, bilder, symboler och meddelanden. Multilitteraciteten, som traditionellt är mer känd i barnens skolvärld, stöder teknisk läskunnighet och bl.a. förstärker kunskaper av självständig informationssökning. Dessa kunskaper kan övas med vardagliga och aktiva metoder. Multilitteraciteten öppnar möjligheter till samhällelig delaktighet och på det sättet främjar också integrationen. I träningarna som ingår projektet berättar vi mer om detta intressanta ämne.

Volontärer behövs

Vi önskar hitta volontärer som kan finska till språkcaféet, besöken och gemenskapsträningarna för att leda verksamheten tillsammans med en anställd och erbjuda finskspråkigt diskussionssällskap. Vi erbjuder volontärerna träning. Tidigare kunskaper t.ex. om multilitteraciteten är inte nödvändiga.

Mer information

Blev du intresserad? Om du vill ha mer information, gärna kontakta oss gällande även de minsta frågorna:

Projektchef Hanna Ruohonen, hanna.l.ruohonen@evl.fi, tel. 050 472 1200

Helsingfors projektkoordinator Ulla Kärki, ulla.karki@evl.fi, tel. 050 326 2251

Vanda projektkoordinator Kaisa Aalto, kaisa.k.aalto@evl.fi, tel. 040 7214783

Du kan hitta oss också på Facebook (MoniNainen arki)