Onlinesamtal: Bästa tipsen för bröllop i coronatider
Michaela Rosenback gifte sig ifjol och fick planera om hela sitt bröllop p.g.a. coronaepidemins framfart. Johanna Långbacka ska gifta sig i sommar och söker inspiration att planera något som kanske inte blir av. Här diskuterar de bröllopsnerver och vigselyra under en pandemi, under ledning av Christina Elving-Andersén.
Jag var jätteledsen, och det är okej.
Catering och festlokal var redan bokade när Michaela Rosenback och hennes man insåg att det inte kommer att gå att ordna bröllopet som planerat. "Jag var jätteledsen och det tycker jag att man ska få vara", säger Michaela.
Ovissheten tar död på glädjen.
Att sväva mellan många olika alternativ är tungt. Försök tänka om, fatta beslut och våga börja om. "Ovissheten tog död på planeringsglädjen. När vi väl beslutat oss för att göra helt om och i mindre skala, så kändes det mycket bättre", säger Michaela.
Vem vill vi inte vara utan?
Det är svårt att välja vem man ska bjuda ifall det finns begränsningar på hur många som får samlas. Michaela drog gränsen vid minsta familjen samt brudfrämmor och bestmän. "Vem vill vi inte vara utan den dagen?" frågade vi oss. Hon tror ändå att de flesta har stor förståelse ifall gästlistan måste begränsas.
Bjud på närvaro över nätet.
Johanna Långbacka har plan A, B och C för sitt bröllop som är planerat för i sommar. Om väldigt få människor får närvara är tanken att strömma vigseln så att man kan delta på distans. "Kanske kunde man också arrangera en brunch på distans på morgonen, för de som inte kan närvara under själva dagen", funderar Michaela. Det kunde bli en väldigt speciell stund där man får ta del av uppladdningen inför själva vigseln, prata och bubbla lite med människor som är viktiga för en, men som inte kan närvara.
Gällande valet av plattform tänker Michaela och Johanna att det beror på vem som ska närvara och deras digitala färdigheter, att tekniken ska vara så enkel som möjligt att använda. Microsoft Teams erbjuder möjligheten att spela in, ifall man vill spara distanssamtalet för framtiden.
Våga be om hjälp.
När Michaela och hennes man beslöt sig för att göra om hela bröllopsplanen bad de om hjälp av familjen. Istället för catering så lagades maten av familjemedlemmar. Brudbuketten plockades i egen trädgård och musiken stod musikaliska släktingar för. "När festen blir mindre kan man också satsa på detaljerna och göra mer själv", säger Michaela. En blomma i varje glas och linneservetter fungerar kanske för ett litet sällskap men blir utmanande när gästerna är många.
Plasthandskar ingen katastrof.
Plasthandskar vid maten, handsprit och munskydd är kanske inte de vackraste detaljerna på en bröllopsfest. Å andra sidan är alla redan så vana med olika säkerhetsarrangemang att man knappt ser dem längre. "Alla är också redan vana vid att minsta snuva betyder att man måste stanna hemma och, om inte gilla läget så acceptera det", konstaterar Johanna.
Känn kärleken i luften.
Att gifta sig under en pandemi är speciellt. "Det var som om det var lite extra kärlek och ömhet i luften just den dagen. Det blev så himla speciellt att fira vår dag trots omständigheterna", säger Michaela.