Årets julkalender från kyrkan överraskar: Essäisten Antti Nylén utmanar oss att reflektera över julens motsägelser
Julkalendern från huvudstadsregionens församlingar delas ut till hushåll i Helsingfors, Vanda, Esbo och Grankulla under de kommande veckorna. Kalendern ges ut för nionde gången, och förutom i pappersversionen kan luckorna öppnas även på församlingarnas sociala medier och webbplatsen kirkonjoulukalenteri.fi. Förutom i huvudstadsregionen delas kalendern i år även ut i Kervo, Åbo, St Karins, Seinäjoki, Kouvola, Vasa och Kuopio.
Respons från tidigare år visar att församlingarnas julkalender i många hem har blivit en höjdpunkt i väntan på julen. Några kommentarer om fjolårets kalender:
”Julkalendern var en fullträff! En granne tog på sig att öppna luckan dagligen och läsa högt för hela sin familj. Jag läste också högt, men bara för mig själv.”
”Det var en total överraskning för både mig och min partner hur rolig och insiktsfull denna gratis Jesus-kalender är!”
”Kalendern ligger i tiden och har väckt intresse även i vänkretsen.”
Nytt för i år är att det dagligen även öppnas en videolucka på sociala medier, där Antti Nylén som skrivit texterna, reflekterar över innehållet och utvidgar temat för den aktuella luckan.
Videorna kan ses på huvudstadsregionens församlingars konton i sociala medier, och på webbplatsen: www.kirkonjoulukalenteri.fi. På samma webbplats finns också pressbilder för julkalendern tillgängliga för media.
Julkalenderns texter bjuder in och utmanar läsaren
Skribenten bakom texterna i årets kalenderluckor är essäisten och författaren Antti Nylén, som i sina tidigare verk behandlat religiösa, filosofiska och samhällsrelaterade teman. Även i julkalendern syns hans djupa kännedom kring julens budskap. Texterna bjuder in och utmanar läsaren att reflektera över frågor kring julen och dess innersta väsen. Texterna handlar inte enbart om julen, utan ser ett vidare sammanhang från Jesu födelsefest till påskens händelser. Texterna inbjuder var och en att personligen stanna upp och fundera över sitt eget liv och sina tankar. Texterna i luckorna kan tolkas och det är möjligt att närma sig dem ur olika perspektiv, och utforskas utifrån vad de väcker hos var och en.
– Julen är fylld av paradoxer. Dess kärna rymmer något som är både märkligt och naturligt: ett barn föds. Julen är en början som alltid kommer på nytt. Världen går inte under, det blir en början – om igen. På vägen från jul till påsk finns många långa fredagar, men riktningen är viktigare än vägen. Man behöver varken längta efter eller frukta inför julen. Den kommer oberoende av hur vi känner oss eller hur goda människor vi är. I julen, under julen, förtätas nådens verklighet, säger Nylén.
Julkalenderns illustrationer är en blandning av traditionellt och modernt
I år pryds omslaget till julkalendern av en energifylld stadsillustration med änglatema. Kalenderns design är skapad av illustratören och barnboksförfattaren Ilja Karsikas, som även illustrerade församlingarnas julkalender 2018.
– Den dansande ängeln är en stark, självständig varelse, som bär bud om nytt liv, förkunnar en unik kärlek och sprider glädje och energi. Jag fick inspiration till bilden av en video på en vän som dansar en spontan dans i tvättstugan. Också många målningar och skulpturer av änglar i konsthistorien har inspirerat mig. Resan mot julens under sker också den i skärningspunkten mellan vardag och högtid.
Julkalendern är en gåva
Församlingarnas julkalender är en gåva från församlingarna i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla till deras medlemmar. Den riktar sig främst till vuxna men passar hela familjen.
Huvudstadsregionens församlingars julkalender har årligen fått hundratals läsarreaktioner. Kalendern har ansetts tankeväckande och har lovordats för sin överraskande, nådefulla och hoppfulla ton, sitt människonära språk, sin glädje och humor. Särskilt människor som har en mer avlägsen relation till kyrkan har upplevt att kalendern talar till dem. Kalendern skapar också gemenskap. Luckorna öppnas tillsammans i familjer, på videosamtal, i förskolor, äldreboenden och på sociala medier.
Julkalendern postas i cirka 370 000 exemplar i slutet av november till medlemmarna i Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankullas församlingar. De svenskspråkiga kalendrarna delas ut med tidningen Kyrkpressen. De svenskspråkiga texterna är översatta av Magnus Strandberg. En engelsk version finns också att hämta i kyrkorna, den är översatt av Kasper Salonen.
Skicka gärna respons
Vad tyckte du om årets julkalender? Ge din respons här