19.08. Grattis: Magnus, Måns | Respons
Hela Helsingfors

Hitta semesterfriden: Sommarprogram i församlingarna 2022

Församlingar

07.06.2022, 13:52 /  uppdaterad 23.06.2022, 08:53
Hitta sommarfrid och semesterro på våra stämningsfulla kyrkokonserter i sommar, eller delta i en gudstjänst i det gröna! Här hittar du sommarens program i de svenska församlingarna i huvudstadsregionen.

MUSIK OCH KONSERTER i sommarkvällen

Five o’clock organ i Johanneskyrkan

En halvtimme orgelmusik i stämningsfulla Johanneskyrkan varje tisdagskväll kl. 17. Start 7.6 tom. 23.8. Högbergsgatan 12. Det här är femte året för konsertserien Five o´ clock organ. Bland årets konserter finns en geografisk uppdelning: en konsert kommer att bestå av finsk orgelmusik, en av engelsk, en av musik från USA osv. Det är huvudsakligen församlingens egna kantorer som spelar. Läs mera

Klavertramp i Berghäll

Lunchmusik torsdagarna 9.6, 23.6, 7.7, 21.7, 4.8, 18.8 kl. 12 i Berghälls kyrka, Östra Prästgatan 4. Klavertramp har i år temat Preludium. Varannan torsdag är det någon av Johannes församlings kantorer som spelar, varannan är det Kallion seurakuntas. Läs mera


Piirretty kuva jossa puita, vettä, metroja ja itä-helsinkiläisiä kirkkoja.

Med Metron till Musiken

Sommarkonsertserien Med metron till musiken har glatt Helsingforsare i östra delen av staden med högklassiga och varierande konserter redan i över 20 år. Konserterna arrangeras på tisdagar under sommaren i de vackra kyrkorna längs med metrospåret

Sommaren 2022 är seriens tema Soli Deo Gloria, dvs Endast Gud tillhör äran. Varför ordnas konserter just i kyrkor? Hur upplever artisterna att uppträda i en kyrka? Kan det vara en andlig upplevelse att spela eller sjunga i en kyrka? Hur upplever lyssnaren kyrkorummet?

19.7 kl. 19 i Matteuskyrkan: Doften av linnéa, böljans gång. Annastiina Tahkola, mezzosopran, Pertti Tahkola, piano och orgel. ”Älskade finländska solosånger, kyrkomusikens tidlösa skatter, Ave Maria samt orgelimprovisation.” Fritt inträde, program 10 €.

16.8 kl. 19 i Matteuskyrkan: En orgelresa. Robert Pauker, orgel. Fritt inträde, program 10 €.

Flera konserter längs metrolinjen metrollamusiikkiin.fi

Helsingfors Orgelsommar 6.6–31.8

Helsingfors Orgelsommar fyller åter våra kyrkor med över hundra konserter av finländska och internationella kantorer, kammarmusiker och ensemblen. Fritt inträde till samtliga konserter.

Konserter i Johanneskyrkan: 3.8 kl 19, 10.8 kl 19, 17.8 kl 19, 24.8.

Mera info på www.urkukesa.fi.

Musik i sommarkvällen i Esbo domkyrka

– en avgiftsfri musikupplevelse varje söndag. Under kyrkvalven i Esbo domkyrka blir det på sommarsöndagskvällar musik av hög klass kl. 19. Konsertserien produceras av kantorer i Esbo svenska församling och Espoon tuomiokirkkoseurakunta. Inget inträde. Juli: 3.7, 10.7, 17.7, 24.7, 31.7 Augusti: 7.8, 14.8. Musiker och fullständigt program på esboforsamlingar.fi

Sommarkonserter i Helsinge kyrka S:t Lars

Torsdagar kl. 19: 14.7, 7.7, 14.7, 21.7, 28.7, Kyrkovägen 45 i Vanda. Läs mera

Tuomiokirkon portailla on paljon Helsinki Pride -kulkueeseen osallistuvia ihmisiä, sateenkaarilippuja, ilmapalloja.

HELSINGFORS PRIDE

Öppet hus och regnbågscafé i Matteuskyrkan

Tisdag till torsdag, 28–30.6, kl. 11–16 håller Matteuskyrkan i Östra centrum öppet hus med café framför kyrkan eller inne i aulan ifall det regnar. Varje dag har också ett eget workshoptema:

 • tis 28.6: Pyssla med pärlor på regnbågstemaons
 • 29.6: K. 13–15 Gatukonst. Skriv eller rita din egen Pride-hälsning på regnbågsstigen.
 • tor 30.6: Pyssla med pärlor på regnbågstema

Cafét, som ordnas i samarbete med specialungdomsarbetet Snellu på finska, svenska och engelska, är öppet för alla åldrar. Musik, diskussioner och förmånliga cafépriser utlovas också. Församlingens medarbetare finns på plats för diskussion alla dagar. Plats: Matteuskyrkan, Åbohusvägen 3. Mera info om programmet under Prideveckan

Paneldiskussion: Hur blir personer och familjer som representerar olika sexuella minoriteter bemötta i Esbo?

28.6 kl. 18–19.30 i köpcentret Iso Omena: Stage, Biskopsbron 11 i Esbo. Representanter från staden, församlingarna och välfärdsområdets tjänster diskuterar på finska och svenska. Läs mera (på finska)

Regnbågsvingen i Alberga

2.7 kl. 14–17: Öppen ungdomssamling på finska och svenska. Gemensam start kl. 17 till Regnbågsmässan i Berghäll / möjlighet att följa med streamen från mässan tillsammans. Albergaesplanaden 1, våning 1. Läs mera (på finska)

Församlingarna i huvudstadsregionen deltar i lördagens parad och parkfest. Välkommen att besöka vårt tält i Brunnsparken kl. 12–18. Mera info på pride.fi

Mukiin poimittu värikäs ja kaunis kesäkukkakimppu. Auringonpaisteinen ilma, kesäaamu luonnon keskellä.

GUDSTJÄNST I DET GRÖNA

Gudstjänst med kyrkkaffe i koloniträdgården i Brunakärr

Söndag 17.7 kl. 15 tillsammans med Johannes församling. Mera info från församlingens kansli

Sommarpuls

Söndagar kl. 15.30 utanför eller inne i Petruskyrkan beroende på väder. En avslappnad söndagssamling med undervisning, gemenskap och lovsång. Skogsbäcksvägen 15 med Petrus församling. Läs mera

Söndagsutflykt till Lekholmen den 31.7 med Matteus församling

Kom med och fira gudstjänst i Lekholmens stämningsfulla kapell! Möjlighet till gemensam kyrklunch på holmen. Start från Degerö, Rävsundsvägen 1, kl. 10.25, tillbaka 17.00. Mera info från kansliet: (09) 2340 7300 / matteus.fors@evl.fi.

ÖPPNA PILGRIMSVANDRINGAR

Att göra en pilgrimsvandring innebär att man bryter upp från vardagen, det vana och trygga och ger sig ut på vandring. Då sätts både kroppen och själen i rörelse.

En pilgrim skiljer sig från en vanlig turist genom att resan kombineras med andlighet. Alla vandrare idag har ändå inte religiösa motiv. Många vandrar för att söka stillhet, en del för att få en resa med motion och andra för att njuta av naturen och historiska platser.

Ladda ner vandringen via appen Citynomadi eller låna ett häfte med karta och texter vid startpunkten:

 • Nybondas: 1,3 km i havsmiljö. Start vid parkeringen intill Ratauddens naturskyddsområde i Östra Helsingfors.
 • Fölisön: 3 km med startplats vid brofästet.
 • Svartholmen: 1,5 km, vandringen riktar sig också till barn och finns översatt till svenska.
 • Noux: 2,3 km i Noux nationalpark. Startpunkt vid Finlands naturcentrum Haltia, Nouxvägen 84 i Esbo.
 • Länkar och mera info

LEKHOLMEN öppen hela sommaren

Gör en utfärd i Helsingfors skärgård, båtresa ca 30 min, till församlingarnas sommaröLekholmen som är öppen för både läger och besökare hela sommaren.

GUDSTJÄNST OCH KYRKLUNCH på söndagar. Ta båten ut till havsbandet och fira envacker gudstjänst i Lekholmens kapell. Möjlighet att äta tillsammans efter gudstjänsten.

BARNENS TISDAG På tisdagar välkomnar vi särskilt alla barn – då ställerholmungdomsledarna till med barnprogram och bus för hela familjen. Båtar från bl.a.Fiskehamnen och Degerö. Ta med matsäck, vi bjuder på grillkorv. Läs mera

LEKISONSDAG varje vecka med ungdomsprogram och grillkväll.

FamiljelägerFÖR DAGLEDIGA 17–19.8 (ons-fre). Ett läger för dig som är hemma medsmå barn, eller i väntan på barn. Sandlådehäng och musiklek för små deltagare,förlossningsförberedelse för dig som väntar, god mat, stillsamma andakter, bastu ochhavsluft för alla.

FAMILJELÄGER 19–21.8 Grillkväll, bastu, pyssel och barnprogram – en skön helg medinnehåll som hela familjen kan göra tillsammans. För vuxna även eget parallellprogrammed diskussion, musik, motion m.m. Frågor och anmälningar till lägren senast 31.7:catarina.barlund-palm@evl.fi / 050-3803936

BÅTTIDTABELL, kajplatser och mer infolekholmen.fi

Följ också @lekholmen_insta och på Facebook för den nyaste informationen gällande dagsbesök och sommarensprogram!

SOMMARCAFÉ

Gemenskap i sommarstaden kring en kopp kaffe

 • S:t Jacobs kyrka på Drumsö, varje onsdag kl. 14 med start 1.6 (tom. 31.8). Kvarnbergsbrinken 1.
 • Hörnan, Högbergsgatan 10 varje måndag kl. 13-15, start 27.6 tom. 8.8.
 • Petruskyrkan 23.8 kl. 13, Skogsbäcksvägen 15.
 • Sebastos i Grankulla, alla torsdagar 9.6–11.8 kl. 13.30–15. Grankullavägen 11.
 • Dickursby kyrka tisdagar 19.7, 23.8 kl. 13. Stationsvägen 12, Vanda.

Mera info om förmånliga luncher samt matutdelningen sommaren 2022

Caféstolar på en gata, människor som sitter och umgås i skuggan utanför Johannes församlings kansli.

Esbos historia i kyrkväggarna

Kyrkguider på plats som kan berätta om den medeltida gråstenskyrkan på svenska och finska, vardagar kl. 11 —16.30 (t.o.m. 5.8). Caféet vid Klockstapeln öppet vardagar kl. 12—16. Intäkter till förmån för insamlingen Gemensamt Ansvar. Gudstjänster: Varje söndag kl. 12.15. Adress: Kyrkparken 5, Esbo

Kampens kapell öppet hela sommaren för stillhet och samtal

Kampens kapell är öppet varje dag hela sommaren kl. 10–18. Enda undantaget infaller på midsommardagen 25.6.2022 då kapellet är öppet kl. 12–16 samt söndagen 26.6.2022 då kapellet är öppet 12–16.

Kampens kapell är en plats för stillhet och möten i centrum av Helsingfors. I kapellets aula betjänar både kyrkans anställda och social- och hälsovårdspersonal. De finns tillgängliga för anonyma samtal utan tidsbokning varje dag under året. För kapellets verksamhet svarar de lutherska församlingarna i Helsingfors och Social- och hälsovårdsverket vid Helsingfors stad.

Läs mera om kapellet och sommarens evenemang

Kampin kappeli sisältä

GUDSTJÄNSTER OCH HÖGMÄSSOR

Söndagar

kl. 10 i Åggelby gamla kyrka, Brofogdevägen 12 med Petrus församling

kl. 10 i Matteuskyrkan, Åbohusvägen 3 i Östra centrum med Matteus församling

kl 10 i S:t Jacobs kyrka på Drumsö i juni och augusti, med Johannes församling. Kvarnbergsbrinken 1.

kl. 10 Helsinge kyrka St Lars, Kyrkovägen 45, Vanda.

kl. 12 i Johanneskyrkan, Högbergsgatan 12, Helsingfors med Johannes församling

kl. 12 Högmässa alla söndagar kl. 12 i Sebastos. Med undantag kvällsmässa i Sebastos 24.7 och 28.8 kl. 18, Grankullavägen 11.

kl. 12:15 Esbo domkyrka, Kyrkparken 5 i Esbo, med Esbo svenska församling

Kl. 13 i Munksnäs kyrka, Tegelstigen 6, med Petrus församling.

Middagsbön och diakonijour i Johanneskyrkan, tisdagar kl 12-14, ej 19.7, 26.7, Högbergsgatan 12, Helsingfors.

Förändringar kan förekomma i programmet. Följ med församlingarnas egna hemsidor eller kontakta församlingens kansli om du har frågor! Trevlig sommar!

KONTAKTUPPGIFTER

‍Petrus församling (norra och västra Helsingfors)

Johannes församling (Helsingfors centrum + Arabia)

Matteus församling (Östra Helsingfors)

Lekholmen

Esbo svenska församling

Vanda svenska församling

Grankulla svenska församling

Olaus Petri rikssvenska församling

Deutsche Gemeinde

Diakonian kesätoiminta kesäkuvalla

B‍ehöver du prata?

Kyrkans samtalstjänst håller telefonjouren öppen hela sommaren. I jouren svarar utbildade frivilliga. Telefonlinjen är öppen varje dag klockan 20–23 på numret 0400 22 11 90. Chatten är öppen måndag till torsdag klockan 19–21 i juni och augusti. Via nätjouren får du svar inom några dygn. Läs mera evl.fi/kyrkanssamtalstjanst