29.04. Grattis: Henning | Respons
Hela Helsingfors

Hitta julstämningen utomhus – julstigar och julfönster i huvudstadsregionen 2020

09.12.2020, 22:02 /  päivitetty 21.12.2020, 10:09
I fönster och på kyrkbacken erbjuder församlingarna olika former av juliga upplevelser för hela familjen. Kom och bekanta dig med julens berättelse när det passar dig bäst!

Helsingfors julkrubbor

Under advent och fram till trettondagen kan du beundra ett tiotal julkrubbor från alla världens hörn i affärernas skyltfönster längs bland annat Alexandersgatan.

– Den vackraste finns kanske i Stockmanns skyltfönster mot Mannerheimvägen. Det är Mirjami Skarps ljusa figurer med gulddekorationer som står där, men alla hittar säkert sin egen favorit längs Alexen, säger Pia Niemi som ställt i ordning årets krubbor.

Läs mera om var du hittar krubborna i centrum

Seimiasetelmia Katukappelin ikkunassa.

Också intill Helsingfors kyrkor hittar du olika slags julkrubbor eller ljusinstallationer. I vanliga fall brukar julkrubban byggas upp någonstans inne i kyrkan, men på grund av restriktionerna har många församlingar nu valt att bygga upp krubban utanför eller intill kyrkan för att den ska vara synlig också utifrån.

Se karta över alla Helsingforsförsamlingarnas krubbor och installationer här (på finska)

Julstig för hela familjen på kyrkbacken vid Esbo domkyrka

Du kan bekanta dig med julstigen på egen hand. Den är öppen t.o.m. 6.1.2021. Ta med dig en karta och en julberättelse från en postlåda vid porten vid östra parkeringen. Följ rutten genom att gå till de numrerade stationerna med början från nummer 1. På stigen hittar du 8 stora lyktor, där du kan läsa en julberättelse och fundera på frågorna som hör till den. Välkommen! Läs mera om julen i Esbo

Julvandring på Grankulla kyrkas innergård

Under tiden 1.12-6.1 kan du uppleva en stämningsfull julvandring med olika julfönster på Grankulla kyrkas innergård. Välkommen när det passar dig bäst! Läs mera om julen i Grankulla

Ett fönster med en julkrubba i. En stjärna lyser ovanför krubban.

Barnens julstig i med QR-koder

Runt Petruskyrkan i Månsas finns en fönstervandring för barn. Varje fönster har en berättelse och en sång som du kan lyssna på med QR-koder, så ta med en smarttelefon och lyssna på vad den lilla åsnan fick vara med på den allra första julen. Adressen är Skogsbäcksvägen 15. Du kan besöka stigen när som helst!

Samma berättelse finns också vid Gamlas kyrka på Gamlasvägen 6.

Julprogram på webben: Gå på julkonsert hemma i soffan