Senaatintorin Ääni
Senaatintorin Ääni kuullaan Senaatintorilla joka päivä klo 17:49. Tietokonemusiikkiteos on eurooppalaisen kellopelin tai iltasoiton moderni versio. Ääniteos on syntynyt Helsingin tuomiokirkon urkuri, säveltäjä Harri Viitasen ja tekniikan tohtori Jyrki Alakuijalan yhteistyönä. Inspiraation lähteenä on ollut Carl Ludvig Engelin empire-tyylinen keskusaukio ja sen neljä rakennusta: Tuomiokirkko, Valtioneuvoston linna, Yliopiston päärakennus ja kaupungintalokortteli.
Reilun viiden minuutin mittainen ääniteos kuuluu parhaiten keskellä toria, Aleksanterin patsaalla, jonne Helsingin tuomiokirkon valopylväissä sekä yliopiston päärakennuksen ja Helleniuksen-talon katoilla olevat kaiuttimet on suunnattu.
Säveltäjät ovat yhdistäneet tietokoneella kirkonkellojen taajuuksia, lasilinnun helähdyksiä sekä flyygelin ja urkujen sointia täysin uusiin ja osittain vanhoihin tuttuihin sävelaiheisiin.
Ääniteos on sävelletty kaupunkilaisia ilahduttamaan ja se tuo elämyksellisen elementin kaupunkimiljööseen. Teoksen toivotaan myös lähentävän kaupunkilaisia toritilaan kaikkina vuodenaikoina.
Neliosaisen teoksen osat, Gaudeamus, Itsenäisyyden signaali, Askelia torilla ja Katedraalifantasia, kuvastavat torilla laidalla sijaitsevien instituutioiden toimintaa; kaupungin ihmisiä, kirkon ja yliopiston edistämää hengen elämää sekä itsenäistä valtiota.
Ääniteos kuuluttaa arjen ja pyhän, työn ja vapaa-ajan taitekohtaa. Erikoinen esitysajankohta juontuu Tuomiokirkon kellonsoittoperinteestä. Kirkonkellojen soitot voi täydellisimmillään kuulla lauantai-iltaisin, jolloin ääniteoksen lisäksi soivat Tuomiokirkon ja Ortodoksisen Pyhän Kolminaisuuden kirkon kellot.
Ensimmäisen kerran Senaatintorin Ääni kaikui torilla Helsinki-päivänä 12. kesäkuuta vuonna 2005. Se on siis ilahduttanut kaupunkilaisia joka päivä jo 10 vuoden ajan.
Hankkeen ovat toteuttaneet Helsingin yliopisto, Helsingin kaupunki sekä Helsingin seurakuntayhtymä.
Kuuntele Senaatintorin Ääni - ääniteoksesta: osa Katedraalifantasia.