20.11. Onneksi olkoon: Jari, Jalmari | Palaute
Tuomiokirkkoseurakunta

Kryptan vaihtuvat taidenäyttelyt tarjoavat nähtävää koko kesäksi

Tuomiokirkkoseurakunta

29.04.2024, 11:08 /  päivitetty 27.08.2024, 15:29
Erilaiset taidenäyttelyt tarjoavat katseltavaa koko kesäksi Helsingin tuomiokirkon kryptassa.

Tuomiokirkon krypta muuttuu kesäisin näyttelytilaksi. Tuomiokirkon kryptan holvikaaret tarjoavat näyttävät puitteet kesäaikana taidenäyttelyille. Monipuolista taidetta on esillä Kryptassa pääasiassa kesä-elokuussa. Vaihtuviin näyttelyihin on vapaa pääsy.

Krypta on kesäkaudella 28.5.–1.9. avoinna ma–la klo 10–17, su 11–17. Kryptassa on myös kahvila, jonne voi piipahtaa näyttelyyn tutustumisen lomassa.

Kryptaan pääsee Kirkkokatu 18:sta tai hissillä kirkkosalista. Krypta on talvella avoinna seurakuntatilaisuuksien yhteydessä.

Löydät ajankohtaiset tiedot kulloinkin käynnissä olevasta näyttelystä tapahtumakalenteristamme ja alla olevasta listauksesta. Lämpimästi tervetuloa!

28.5.–9.6. on esillä Marketta Nelimarkan näyttely Valosta valoon, kuvaa elämän kokemusten ääriviivoja, joiden sisällä on valo. Teoksiin ovat taiteilijan omien sanojen mukaan syvästi vaikuttaneet elämän polun vaativat osuudet, joissa tummia virtoja ympäröivät värit, kulta, kiille joka heijastuu teosta valaistaessa katsojan toimesta, (puhelimen taskulamppu), tarvitsemme myös toisia ihmisiä, jotta näemme valon välähdyksiä.

Keskustan valo pyörre teoksissa kuvaa, kuinka elämän keskikohtana on ollut Jumalan armon valo, joka luo uskoa, kiitollisuutta ja elää valossa, jota ei aina näe. "Kun valo on kokemus pyörteiden rajaama antaen väreille niiden ulottuvuuden, nousee minulle taiteiljana valon kokeminen rajattomana tietoisuudessa. Elämäni ympyrät liukenevat kunnes olen jälleen kulkenut valoon. Syntynyt valosta ja palaan valoon", Nelimarkka kuvaa.

Marketta Nelimarkka on 59-vuotias runoilija ja kuvataiteilija, jonka tyylinä taiteessa on abstrakti expressionismi. Nelimarkalle on tyypillistä intuitiivisen taiteen tuottaminen runojen ja kuvien kautta. "Intuitiivinen taidemuoto, jossa luomisen siirtäminen näkyviksi sanoiksi ja kuviksi luo siltaa katsojan omaan sisimpään parhaimmassa tapauksessa liikuttaen valosta valoon", Nelimarkka kertoo. Opiskellut HEO:ssa 2016–2017.

11.6.–23.6. esillä on Jan Ahlbergin taidenäyttely Vibrations of Colours.

25.6.–7.7. esillä on Negin Hosseinin näyttely Helsingin Henki / The Spirit of Helsinki. Näyttelyssä on valokuvia Helsingin kaduilta jotka kertovat pieniä tarinoita Helsingin ihmisistä, arjesta ja juhlasta. Kokoelma käsittelee taltioituja hetkiä, jotka ovat testamentti ihmisten, tilojen ja tilanteiden yhteydelle, jokaisen henkilön kauneudelle ja ainutlaatuisuudelle, ja tietysti Helsingille, jonka henki syntyy juuri näistä hetkistä, tarinoista, ja mikä tärkeintä, ihmisistä.

10.–22.7. esillä on Jorma Hinkan näyttely: Kirkko keskellä kuvaa. Jorma Hinkka on graafinen suunnittelija, joka on erikoistunut valokuvataidekirjojen suunnitteluun. Hänen 2023 julkaisemansa kirja "Tunnustan kuvanneeni" esittelee mm. 62 eri kuvaa Tuomiokirkosta Kruununhaan suunnasta nähtynä. Näyttelyn lähtökohtana Signe Branderin 1909 silloisen Nikolainkirkon tornista kuvaama Kruununhaka. Branderin kuvassa on vuonna 1908 valmistunut Jorma Hinkan kotitalo, jossa hän on asunut 30 vuoden ajan. Näistä ikkunoista hän on vuosien ajan kuvannut Tuomiokirkkoa kaikkina vuoden- ja vuorokaudenaikoina. Näyttely muodostuu tästä rikkaasta kuva-aineistosta.

24.7.–4.8. esillä on Johanna Ilvessalon, Miisa Hatakan, Hanna Galtatin ja Tiina-Liisa Kaalamon teoksia. Kiertokulkua – tilallisia veistoksia on neljän taiteilijan yhteisnäyttely, jonka teema – elämän kiertokulku – symboloi jatkuvaa virtausta ja muutosta luonnossa sekä elämän syklisyyttä syntymästä kuolemaan. Tämä käsite rohkaisee meitä ymmärtämään elämän haurautta ja arvostamaan sen monimuotoisuutta ja kiertokulun harmoniaa.

“Näyttelymme Kiertokulkua yhtenä perusajatuksena on, että kaikki elollinen syntyy, kehittyy, kukoistaa ja lopulta kuolee, minkä jälkeen se tarjoaa ravintoa ja mahdollisuuden uuden elämän syntymiselle”, kertoo taiteilijaryhmä.

7.–18.8. esillä on Eliisa Isoniemen ja Aimo Katajamäen vanhoista kivikirkoista innostuksensa saanut yhteisnäyttely Veijareita ja pyhimyksiä. ”Kuljemme keski-ajan kirkonkoristelijoiden jalanjäljissä, mielessämme Hollolan kivikirkon puuveistokset ja lasimaalaukset sekä Hattulan kivikirkon sarjakuvamaiset kuvat seinillä.”

20.8.–1.9. esillä on Hanne Kiiverin ja työryhmän näyttely Kenen enkelit?‍

Taiteen ja tieteen vuoropuheluun perustuva Kenen enkelit? näyttely päättää kryptan kesänäyttelyiden sarjan

Kuka saa määritellä millaisia enkelit ovat ja miltä ne näyttävät? Tätä kysytään Kenen enkelit? -näyttelyssä, jonka keskiössä ovat valokuvataiteilija Hanne Kiiverin teokset ja niiden katsojat.

Näyttely kiertää pääkaupunkiseutua vuonna 2024 erilaisissa tiloissa. Kiiverin enkeleitä voi kohdata ostarilla, galleriassa, kirkossa ja internetissä.

Kiiverin taiteellisessa ilmaisussa korostuu väreillä, valolla ja varjolla luotu tunnelma. Teostensa lähtökohtia hän avaa seuraavasti:

“Ammennan ideoita taiteelliseen työskentelyyni kirjallisuudesta. Inspiroiduin professori Terhi Utriaisen tutkimuspäiväkirjasta Enkeleitä työpöydällä (2017). Myös esoteerinen kirjallisuus sekä mystikkojen näyt kiehtovat minua. Alkusysäys enkeliaiheeseen tuli valveunesta.”

Kiertonäyttelyn herättämiä ajatuksia ja reaktioita kerätään tutkimusaineistoksi avoimen kyselyn ja työpajojen avulla. Hankkeeseen sisältyy myös yhteisötaiteellinen osuus, jossa vapaaehtoiset pääsevät toteuttamaan yhdessä Kiiverin kanssa uusia enkelikuvia. Nämä teokset esitellään erillisessä loppunäyttelyssä vuonna 2025–2026.

Näyttely on osa samannimistä taidetta ja tiedettä yhdistelevää hanketta, joka toteutetaan Helsingin yliopistossa. Projekti on saanut Koneen Säätiön rahoituksen vuosille 2023–2026.

Tutkimusprojektin johtaja, professori Terhi Utriainen avaa enkelin merkitystä seuraavasti: ”Enkelin hahmoon tiivistyy monenlaista kulttuurista muistia ja kuvittelua. Enkeleitä löytää uskonnoista, taiteesta ja populaarikulttuurista. Internetissä hakusanat ‘enkeli’ ja ‘angel’ tuottavat miljoonia osumia. Minua kiinnostaa tietää, mitä nykypäivän ihmiset ajattelevat moneen taipuvasta enkelin hahmosta."‍

Art takes over the Cathedral's crypt in the summer

Series of art exhibitions in the crypt presents through the summer the works of artists who are interested and different from each other.

The exhibitions are open daily. Opening hours: Mon-Sat 10am-5pm, Sun 11noon-5pm. Free entrance.

You can find up-to-date information about the currently running exhibition in our event calendar and in the listing below. Warm welcome!