Oopperalaulaja Esa Ruuttusta lämmittää Via Cruciksessa yhteisyys ja hyvä henki

Monet tekijöistä ovat olleet jo vuosia mukana tekemässä Via Crucista. Oopperalaulaja Esa Ruuttunen ei ole pisimpään Via Cruciksessa mukana ollut esiintyjä, mutta hänellekin tämä kevät on nyt jo kolmas kerta.
Baritoni Esa Ruuttunen on sekä kansainvälisesti tunnettu oopperalaulaja että pappi. Ruuttunen teki pitkän uran Suomen Kansallisoopperassa, ja hän on ollut myös Savonlinnan oopperajuhlien vakiokasvo vuodesta 1983 alkaen.
”Olen muistaakseni ollut vain kerran katsomassa Via Cruciksen kauan sitten. Nyt olen siinä kolmatta kertaa mukana Pilatuksen roolissa”, Ruuttunen kertoo.
Ruuttunen tuli mukaan Via Crucikseen nykyisen ohjaajan eli Markku Arokannon kautta. Hän oli vuonna 2015 mukana Arokannon ohjaamassa Joonas Kokkosen oopperassa Viimeiset kiusaukset Paavo Ruotsalaisen roolissa Kouvolassa.
”Yhteistyö tuntui erittäin mukavalta, ja niinpä kun Markku kysyi minua tähän ohjaamaansa Via Crucis -eritykseen kolme vuotta sitten, mielelläni lähdin pienen harkinnan jälkeen mukaan. Pääsiäisaika on usein laulajille melko kiireistäkin aikaa, joten joka kerta olen hiukan joutunut selvittelemään tilannettani, jotta voin olla mukana.”
Pääsiäisen tapahtumat kristillisen uskomme perusta
Uudestaan mukaan lähteminen juuri tähän produktioon on tapahtunut samasta syystä: ”Ensinnäkin siitä syystä, että Markku on aina pyytänyt mukaan uudestaan.”
Lisäksi Ruuttunen muistuttaa, että pääsiäisen tapahtumat ovat kristillisen uskomme perusta. Hänelle ne ovat tulleet tutuksi jo lapsuudesta ja nuoruudesta lähtien kodin perintönä ja aktiivisena seurakuntanuorena.
”Papiksi valmistuttuani ne olivat luonnollisesti monta kertaa saarnojen ja muiden puheiden syvintä sisältöä. Laulutaiteen puolella ne syventyivät tavallaan kokonaisvaltaisemmin erityisesti Bachin passioihin sekä muuhun pääsiäismusiikkiin perehtyessäni ja sitä esittäessäni.”
Muutaman kerran Ruuttunen on ollut mukana myös Bachin passioiden näyttämöllisessä toteutuksessa.
”Seuraava askel onkin sitten ollut tämä suuri, tuhansia katsojia keräävä spektaakkeli, jonka puitteet ja lavasteen muodostavat Helsingin keskustan vaikuttavat rakennukset upeasti valaistuina. Tässä elämyksessä on ollut joka kerta hienoa olla mukana.”
Loppukohtaus mieleenpainuva myös esiintyjille
”Oman lyhyehkön Pilatus-kohtauksen puitteissa olen vähän rajallisesti päässyt näkemään teosta kokonaisuutena, mutta erityisesti Tuomiokirkon portailla tapahtuvat isot kohtaukset ovat hyvin vaikuttavia ja mieleenpainuvia, erityisesti loppukohtaus.”
Via Crucista tekevät ammattilaiset ja harrastajat yhdessä täydellä sydämellä. Yhteistyö on saatu vuodesta toiseen toimimaan, ja se on tuottanut hienoja ja ikimuistoisia esityksiä.
”On ollut erittäin lämmittävää kokea se yhteisyys ja hyvä henki, joka on aistittavissa koko työryhmässä. Siihen vaikuttaa varmasti se, että kaikki mukana olijat tietävät, mitä syvimmillään olemme kertomassa. Ohjaaja Markku asiansa hallitsevalla lempeällä humoristisella otteellaan pitää yhteishengestä huolta. Musiikki on itselleni vähän vieraampaa genreä, jota esittäessäni koen olevani enemmän amatööri kuin tämän genren taitavat upeat solistit. Yhdessä toisiamme ja toistemme ammattitaitoa kunnioittaen me tätä teemme.”
Via Crucis -esitys on yleisölle maksuton ja se on suunnattu kaikille kaupunkilaisille ja matkailijoille. Tänä vuonna esitys on pääsiäislauantaina 19.4. klo 21–22.30 Senaatintorilla. Esityksen jälkeen voi osallistua Tuomiokirkossa pääsiäisyön messuun.
Teksti: Sirpa Patronen
Kuva: Jani Laukkanen
Haastattelu julkaistu Katedraali-lehdessä 01/2025.