06.11. Onneksi olkoon: Mimosa | Palaute
Koko Helsinki

Helsingin seurakunnissa häirintään ja syrjintään puututaan aktiivisesti – yhdenvertaisuusperiaatteet huomioivat seksuaalisen ja sukupuolten moninaisuuden

26.06.2023, 08:00 /  päivitetty 27.09.2024, 15:35
Seurakuntiin on luotu muun muassa yhteyshenkilöverkosto, turvallisemman tilan periaatteet ja yhdenvertaisuusperiaatteet sekä aloitettu työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhdenvertaisuuskoulutus.
Nuoria aikuisia yhdessä

Helsingin seurakunnissa tehdään jatkuvasti työtä yhdenvertaisuuden ja sen edistämisen eteen. Samalla tiedostamme myös sen, että tuota työtä on vielä paljon tehtävänä. Tavoitteenamme on, että jokainen ihminen voi kokea olevansa tervetullut ja osallinen seurakuntien toimintaan seksuaaliseen suuntautumiseen tai sukupuoliseen identiteettiin katsomatta.

Helsingin seurakuntien osallistava moninaisuus -ohjelman (H.O.M.O.) myötä seurakuntiin on luotu muun muassa yhteyshenkilöverkosto, turvallisemman tilan periaatteet ja yhdenvertaisuusperiaatteet sekä aloitettu työntekijöiden ja luottamushenkilöiden yhdenvertaisuuskoulutus.

Häirintään ja syrjintään puututaan aktiivisesti

Sateenkaariyhteyshenkilöverkoston avulla puutumme aktiivisesti häirintään ja syrjintään. Yhteyshenkilöt myös tarvittaessa tukevat sateenkaarevia ihmisiä esimerkiksi erilaisissa kirkon toimintaan ja palveluihin liittyvissä asioissa ja kysymyksissä. Kaikilla meistä on oikeus osallistua jumalanpalveluksiin, kirkollisiin toimituksiin, rippikouluun tai muuhun seurakunnan toimintaan turvallisella ja jokaisen ihmisen ainutlaatuisuutta kunnioittavalla tavalla.

– Tärkein muutos on, että olemme saaneet nämä asiat seurakuntien rakenteisiin. Nyt meillä on paitsi halua myös keinot puuttua syrjivään toimintaan. On tärkeää, että emme ole hiljaa. Sanat luovat todellisuutta, sanoo projektin päällikkö, erityisnuorisotyönohjaaja ja psykoterapeutti Henna-Mari Kettusaari.

Helsingin yhteyshenkilöverkostossa ovat mukana Haagan, Herttoniemen, Kallion, Kannelmäen, Lauttasaaren, Malmin, Mikaelin, Munkkiniemen, Oulunkylän, Paavalin, Pakilan, Pitäjänmäen, Roihuvuoren ja Töölön seurakunnat sekä Tuomiokirkkoseurakunta. Mukana ovat myös ruotsinkieliset seurakunnat Johannes, Matteus ja Petrus.

Jokainen ihminen on ainutlaatuinen

Projektin osana on valmisteltu myös yksitoista kohtaa sisältävät yhdenvertaisuusperiaatteet. Niihin on kirjattu muun muassa se, että kaikki palvelumme ja toimintamme on seksuaalisen ja sukupuolten moninaisuuden huomioivaa ja turvallisemman tilan periaatteiden mukaista. Tämä koskee niin seurakuntalaisia, luottamushenkilöitä kuin seurakuntien työntekijöitäkin. Huomioimme myös jokaisen ihmisen ainutlaatuisuuden ja erityisyyden sekä yksilölliset kokemukset. Sateenkaari-ihmiset eivät ole yksi yhtenäinen joukko.

– Raamatussa on kaksi yhdenvertaisuuteen liittyvää sääntöä: rakkauden kaksoiskäsky ja kultainen sääntö. Jeesus sanoi: Rakasta Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseäsi. Joka ikinen ihminen on yhdenvertainen, rakas, tärkeä ja kaunis Jumalan silmien edessä. Ei ole mitään ehtoja. Jokainen ihminen on arvokas omana itsenään ja sellaisena kuin itsensä kokee, sanoo projektin omistaja, Haagan kirkkoherra Mari Mattsson.

Sekä Mattsson että Kettusaari rohkaisevat jatkossa ottamaan matalalla kynnyksellä yhteyttä sateenkaariyhteyshenkilöihin – ja etenkin aina silloin, jos kohtaa seurakuntien toiminnassa syrjivää tai epäasiallista käytöstä. Yhteyshenkilöiden tiedot löytyvät seurakuntien nettisivuilta.

– Ei ole niin pientä asiaa, ettei voisi olla yhteydessä. Jos mikä vain pohdituttaa, niin ota yhteyttä, he toteavat.

Sinua saattaisi kiinnostaa myös: