14.07. Onneksi olkoon: Alisa, Aliisa | Palaute
Koko Helsinki

Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa otetaan käyttöön pääsymaksu kesälle 2024

19.09.2023, 15:19 /  päivitetty 19.09.2023, 15:44
Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto päätti 18.9.2023 pitämässään kokouksessa pääsymaksun perimisestä Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa kesä-elokuussa 2024. Pääsymaksu on voimassa vain vierailuaikoina arkisin päiväsaikaan eikä se koske jumalanpalveluksiin tai muihin seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvia.
Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa otetaan käyttöön pääsymaksu kesälle 2024

Helsingin seurakuntayhtymä päätti seurakuntien määrärahaleikkauksista ja tiloista perittävien sisäisten vuokrien muutoksista vuodesta 2023 alkaen. Helsingin seurakunnista vaikutukset ovat kohdistuneet etenkin Helsingin tuomiokirkkoseurakuntaan, jolla on mittavat tilakustannukset historiallisista kirkkorakennuksistaan (Helsingin tuomiokirkko, Vanha kirkko, Suomenlinnan kirkko). Seurakunta menetti aiemman 1,4 miljoonan suuruisen tilamäärärahan, vaikka sen tiloja käytetään lukuisille kokonaiskirkon, hiippakunnan ja seurakuntayhtymän toiminnoille. Taloustilannetta tulevat heikentämään entisestään tulevina vuosina toteutettavat saneeraukset Vanhaan kirkkoon ja Helsingin tuomiokirkkoon.

- Turisteilta kesällä perittävä pääsymaksu vahvistaa rahoituspohjaa, jolla turvataan arvokkaiden kirkkorakennusten säilymistä jälkipolville. Kohdennettu pääsymaksu takaa sen, että helsinkiläisille kirkot ovat edelleen rukouksen ja hiljentymisen paikkoja, toteaa kirkkoherra Marja Heltelä.

Helsingin tuomiokirkon (8 €) ja Suomenlinnan kirkon (5 €) pääsymaksu ei koske Tuomiokirkkoseurakunnan jäseniä tai heidän mukanaan vierailevia eikä alle 18-vuotiaita. Pääsymaksu on voimassa vain vierailuaikoina arkisin päiväsaikaan eikä se koske jumalanpalveluksiin tai muihin seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvia. Helsinkiläisille tarjotaan mahdollisuutta vierailla kesän ajan maksutta molemmissa kirkoissa erillisen kirkkopassin avulla. Vapaaehtoiset pitävät Tuomiokirkon kirkon ovia auki arki-iltaisin, jolloin kirkkoon on vapaa pääsy. Tuomiokirkon kryptaan on vapaa pääsy myös kirkon vierailuaikoina.

- Kirkossa vierailu on ennen kaikkea elämys. Haluamme entisestään kehittää vierailijakokemusta kirkoissamme, ja tuoda esiin kirkkojen mielenkiintoista historiaa. Panostamme tulevana kesänä etenkin digitaalisiin opastusratkaisuihin, mutta myös opastetut kierrokset tulevat olemaan keskeisessä roolissa, kertoo palvelupäällikkö Anni Roiha.

Lisätietoja: