17.06. Onneksi olkoon: Urho | Palaute
Koko Helsinki

Honkanummen krematorio pysyy suljettuna pitkälle loppuvuoteen – vainajien tuhkausten aikatauluihin ja kustannuksiin voi tulla ylimääräistä

30.06.2023, 13:40 /  päivitetty 03.07.2023, 09:24
Honkanummen krematorion uunin toimintahäiriöstä 16.6. aiheutuneet vahingot on saatu kartoitettua ja korjaustöiden aikatauluarviot tarkennettua.
Honkanummen hautausmaan krematorio

Honkanummen krematorion uunin toimintahäiriöstä 16.6. aiheutuneet vahingot on saatu kartoitettua ja korjaustöiden aikatauluarviot tarkennettua.

Honkanummen hautausmaan krematorio

Savuvahinkojen puhdistus on aloitettu tällä viikolla ja kylmiöt saadaan normaaliin käyttöön pian heinäkuun alussa, mutta krematorion uunien korjaus voi kestää pitkälle syksyyn, jopa loppuvuoteen. Krematorion viereisessä kappelissa siunaustilaisuuksia voidaan järjestää normaalisti. Samoin uurnien luovutukset jatkuvat entiseen tapaan.

Korjaustöiden ajan vainajat tuhkataan pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan muissa krematorioissa. Vaikka niissä pyritään lisäämään kapasiteettia ja järjestelemään työvuoroja, viivästykset ovat todennäköisiä. Paine suuntautuu nyt erityisesti Malmin hautausmaan krematorioon.

”Omaisten kannalta tilanne on valitettava: Arkun ja vainajan muuttuneista kuljetuksista voi tulla lisäkustannuksia. Vantaalaisille tuhkaus on muissa krematorioissa hieman kalliimpaa kuin nyt korjaustauolle joutuneessa Honkanummen krematoriossa”, ylipuutarhurin sijainen Heli Hyystimäki sanoo.

Tuhkaus ja uurnan toimitukset saattavat viivästyä, jolloin myös sopivan ajan löytäminen uurnan laskemiseksi maahan tai tuhkan sirotteluun voi kestää. Vainajien säilytyksen kappelien kylmiöissä joudutaan toistaiseksi rajaamaan noin viikkoon.

”Toimintahäiriö ja sen aiheuttamat tulipalo- ja savuvahingot olivat yllättävä tilanne. Teemme kaikkemme, jotta pystymme palvelemaan omaisia tässä poikkeustilanteessa mahdollisimman hyvin”, Hyystinmäki jatkaa.

”Kerromme aikatauluista lisää heti, kun korjaustyöt ovat päässeet vauhtiin ja tiedämme tarkemman arvion työn valmistumisesta. Omaisten lisäksi olemme pahoillamme yhteistyökumppaneidemme puolesta, sillä onnettomuudesta koituu lisävaivaa myös heille.”

Helsingin ja Vantaan seurakuntayhtymät omistavat yhdessä Vantaalla sijaitsevan Honkanummen krematorion. Helsingin seurakuntayhtymällä on lisäksi krematorio Malmin hautausmaalla. Hietaniemen krematorion omistaa puolestaan Krematoriosäätiö.