Ihmisyys on yhteinen kieli – Helena Moilanen on seurakuntien yhteiskunnallisen työn toimija

Helenalla on pitkä kokemus talkoohenkisyydestä ja se jatkuu monella tapaa edelleenkin. Hän vaikuttaa Munkkiniemen seurakunnan luottamushenkilönä lähes 20 vuoden kokemuksella ja viime vuosina Helena on nähty toimimassa Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn nimissä.
Helena Moilanen on yksi niistä Helsingin seurakuntien mentorikoulutettavista, jotka saivat parin vuoden ajan valmennusta muun muassa siitä, kuinka seurakunnissa voidaan edistää eri kieli- ja kulttuuritaustaisten välistä vuoropuhelua ja yhteistyötä. Erityisesti koulutuksessa saatiin välineitä eri uskontojen edustajien väliseen toimintaan.
Tukihenkilönä nunnasairaalan saattohoito-osastolla
Helenalla oli toki ennen mentorikoulutustakin kokemusta kulttuurienvälisistä ystävyyksistä. Hän muutti perheineen jo vuonna 1987 Hollantiin, asui Ranskassa 1989–1996 ja nelilapsinen perhe asui Singaporessa vuodet 1998–2002. Sielläkin aviomiehen työn saattelemana. Singaporessa suomalaisille perheille Helena oli muun muassa tärkeä yhteiskristillisen pyhäkoulun opettaja.
– Komennuksella olevat suomalaiset arvostivat sitä, että lapset saivat pyhäkoulun kautta tietää luterilaisista ja näin ollen perheen juurista, muistelee Helena ja sanoo samaan hengenvetoon: ”Sillä on merkitystä, minne ihminen on syntynyt”.
Mutta kun Helena katolisen nunnasairaalan saattohoito-osastolla tukihenkilönä silitti potilaan hiuksia kookosöljyllä, ei hän silloin kysellyt ihmisen uskontoa eikä muitakaan taustoja. Helena toteaa, että ihmisyys todellakin on yhteinen kieli silloin, kun ei puhuta samaa kieltä.
– Oma asenne- ja tahtotila ratkaisee, kuinka kohtaamme itsemme ja toisemme tämän päivän maailmassa, joka on entisestään kutistunut, muistuttaa Helena. Sain mentorikoulutuksesta vahvistusta olla näkyvästi kristitty, mutta samalla ymmärrystä siitä, että toiselle on joku muu asia totta.
Kun Helena teki diakonissa-opintoihin liittyvää työharjoitteluaan vuonna 1983- 84 Helsingin seurakuntien Kasvatusasiainkeskuksen yhteiskunnallisen työn lehtori Raija Korhosen ohjauksessa, niin Suomessa oli ulkomaiden kansalaisia vain noin 13 000. Vuonna 2019 ulkomaalaistaustaisten määrä Suomessa oli Tilastokeskuksen syntyperä-luokituksen mukaan 423 000. Ulkomaalaistaustaisia helsinkiläisiä oli vuoden 2019 alussa puolestaan 103 412, mikä oli 16,0 prosenttia kaupungin koko väestöstä.
Seurakunta toimii jäsentensä kautta
Itsekin vieraassa kulttuuriympäristössä asunut Helena haluaa olla rakentamassa sellaista Suomea, minkä jokainen voi eri kieli- ja kulttuuritaustoista huolimatta kokea hyväksi maaksi elää. Hän on tyytyväinen siitä, että löysi mentorikoulutuksen ja pääsi laajentamaan verkostoaan, missä voi edustaa seurakuntien yhteiskunnallista työtä.
– On se sitten ollut esimerkiksi Finlandia talon monikulttuurinen itsenäisyyspäiväjuhla, ETNO-foorumi tai sisäministeriön väestösuhteita käsittelevä seminaari, niin kaikkialla ollaan oltu mielissään ja positiivisesti yllättyneitäkin siitä, että kirkko on mukana osallistumassa, kertoo Helena. Hänelle on tärkeää, että kirkko näkyy, koska seurakunta on hänen mielestään kaikkialla.
Yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen kiittelee Helena Moilasen toimintaa.
– Elämä yllätti tuoden entisen harjoittelijani maailmalta takaisin työyhteyteen. Helenan valtava kokemus maailmalta pääsee käyttöön kansalaisjärjestöjen ja yhteiskunnan verkostoissa. Seurakunta toimii jäsentensä kautta, näkee Korhonen.
Mentoriksi seurakuntiin – koulutuksesta valmistui ensimmäiset uskontodialogiin erikoistuneet mentorit koko maassa. Koulutus oli osa kaksivuotista Avoimet ovet kulttuuri- ja uskontodialogiin -hanketta. Siinä edistettiin uskonto- ja kulttuurilukutaitoa ja kykyä kunnioittavaan vuoropuheluun koulutuksen, mentoroinnin ja kansalaistoiminnan avulla. Hanketta veti uskontodialogipappi Heidi Rautionmaa ja se oli osa Korhosen vetämää Yhteiskunta ja kulttuuri -tiimin toimintaa.
Helena Moilanen otti kaiken hyödyn koulutuksesta. Hän oli hankkeen aikana esimerkiksi mukana valmentamassa tulevia terveydenalan ammattilaisia potilaan katsomuksen vaikutuksesta hoitotyössä, hän osallistui kirkkoherran ja imaamien tapaamiseen, hän oli mukana useassa uskontodialogi- ja rauhantilaisuudessa ja toimi jossakin myös järjestyksen valvojana ja hän aterioi Suomen ensimmäisellä uskontodialogisella iftarilla moskeijassa. Olennaisista näissä tilaisuuksissa oli se, että Helena Moilanen ennen kaikkea kuunteli vähemmistöuskonnon edustajien kuulumisia: haasteita ja toiveita yhteiselon edistämisestä sekä kertoi omista näkemyksistään kristittynä avoimesti, rehellisesti ja toista kunnioittavasti.
Sellainen Helena Moilanen on: Hän huolehtii siitä, että jokainen ympärillä voi hyvin ja hän toteuttaa sitä niin seurakunnassa kuin yleishyödyllisissä järjestöissä isoäitinsä, äitinsä ja isänsä antamilla esimerkeillä. Vastuuta otetaan, koska ihmisellä ei ole vain oikeuksia, kuten Helena sanoo. Helena Moilanen vietti 60-vuotispäivää 10.3.2021.
Teksti: Heidi Rautionmaa