26.12. Onneksi olkoon: Tapani, Teppo, Tahvo | Palaute
Koko Helsinki

Isä James Oyet Latansio: ”Rauhantyötä tehdään ruohonjuuritasolta alkaen”

04.09.2024, 17:21 /  päivitetty 04.09.2024, 18:34
Evankelis-luterilainen kirkko sai elokuun lopulla huomattavan määrä kansainvälisiä yhteistyökumppaneita vieraakseen, kun Helsingissä käytiin lähetyskumppanuusneuvottelut.
Mies, jolla on vihertävä paita, seisoo Tuomiokirkko taustallaan

- Teemme Etelä-Sudanissa rauhantyötä yhteiskunnan kaikilla tasoilla. Kirkkona olemme onnistuneet saavuttamaan vahvan aseman rauhanrakentajana niin poliitikkojen kuin kansalaistenkin keskuudessa, kertoo isä James Oyet Latansio, joka toimi viime kevääseen saakka Etelä-Sudanin kirkkojen neuvoston pääsihteerinä.

Uskonnollisten ja perinteisten vaikuttajien ottaminen mukaan rauhansopimuksiin sekä rauhantyöhön on tuottanut vakaampia ja pitkäkestoisempia tuloksia. Millä keinoin olette onnistuneet siinä, että kirkkoa nimenomaan toivotaan mukaan?

– Kirkon merkittävä rooli perustuu luottamukselle, jota on rakennettu pitkään. Emme sekaannu politiikkaan millään muotoa, ja toimimme kaikki uskonnot yhdessä. Painotamme eri ryhmien mukaan ottamista ja ymmärryksen luomista kaikkien kesken, isä James kuvailee. – Tehtävämme on ylläpitää toivoa ratkaisujen löytymiseksi.

Sovinto lähtee jokaisesta itsestä

Katolinen isä Latansio kertoo, että Etelä-Sudanissa on 64 eri heimoa. On tärkeää ymmärtää niiden etnisiä eroja ja ohjata ryhmiä toimimaan yhteistyössä.

Afrikkalaisäiti istuu penkillä vauva sylissään

Latansion puheessa toistuu sana ruohonjuuritaso. – Ruohonjuuritason ihmiset tulee tehdä tietoisiksi heidän roolistaan rauhan rakentamisessa. Naiset ovat mukana yhtä lailla. Painotamme myös lasten rauhankasvatusta, sillä he ovat tulevaisuuden johtajia ja kansalaisia.

– Ensiksi on tärkeää tehdä sovinto itsensä kanssa, koska se heijastuu ihmisestä ulospäin. Vasta sitten voi toimia muiden kanssa. Pappina tehtäväni on ojentaa käteni lähimmäiselle ja luoda siten yhteyttä.

Etelä-Sudanissa ruohonjuuritason työ on laajaa myös KUA:n kautta. Viime vuonna Etelä-Sudanin ohjelma tuki suoraan lähes 116 000:a ihmistä. Pysyvään yhteisön rauhaan ja sovintoon pyrittiin mm. koulun rauhan kerhojen perustamisella ja koulutuksella, sidosryhmien kuulemisella, naisten, uskonnollisten ja perinteisten johtajien rauhandialogin foorumeilla ja nuorille suunnatulla toimeentulokoulutuksella. Lisäksi järjestettiin esimerkiksi rauhan teemaisia urheilutapahtumia ja paikkakuntien välisiä rauhandialogeja.

Epävakaa tilanne

Etelä-Sudan itsenäistyi Sudanista vuonna 2011. Vain muutamaa vuotta myöhemmin maa ajautui useita vuosia jatkuneeseen sisällissotaan. Rauhan solmimisen jälkeen mm. luonnonkatastrofit ja vaikea pakolaistilanne ovat haurastuttaneet tätä maailman nuorinta valtiota.

Afrikkalaismies meloo kanootilla

Rauhan tila yhteiskunnassa on herkkä. Etelä-Sudan on maailman maista sijalla160/163 vuoden 2023 globaalissa rauhanindeksissä. – Maassamme oli määrä pitää vaalit tämän vuoden lopulla, mutta niitä on siirretty myöhemmäksi epävakaan tilanteen takia. Me uskonnolliset johtajat tuemme vaalien järjestämistä. Valmistelulle pitää varata riittävästi aikaa, jotta ihmiset saadaan äänestämään ja jotta äänestäminen on turvallista, isä James korostaa.

KUA on tehnyt Sudanin kirkkojen neuvoston kanssa yhteistyötä vuodesta 2008. Etelä-Sudanin itsenäistymisen jälkeen tätä työtä on jatkettu Etelä-Sudanin kirkkojen neuvoston kanssa. Rauhantyötä KUA tekee myös tukemalla perheiden toimeentuloa ja nuorten ammattikoulutusta maassa.

Teksti: Eila Jaakola

Kuvat: Eila Jaakola/HSRKY, Antti Yrjönen/KUA

Lue lisää:

Sudanin sota jatkuu – jo yli 570 000 ihmistä on hakenut turvaa Etelä-Sudanista - Kirkon Ulkomaanapu

Tutustu Kirkon ulkomaanavun työhön Etelä-Sudanissa