Kännykkäsi valo voi vahvistaa nuoren haavetta
Nuoret ovat itse saaneet päättää, haluavatko he esiintyä omilla nimillään vai minimerkeillä. Tässä taiteilijamme:
01. Elsa ”Onnen kukkapelto” / 02. M.I ”Ihmisten ympärillä” / 03. E.K ”Voi kunpa mäki tietäisin” / 04. JK ”Dreamer” / 05. JK ”Nimetön” / 06. H.V ”Auringonkukka” / 07. A.R ”Unelma metsä”
Kännykkäsi valo voi vahvistaa nuoren haavetta
Nuorten taiteilijoiden käsissä on syntynyt maalauksia koivuvanerilevyille, jotka ovat kooltaan noin metri kertaa metri.
Teosten aiheet käsittelevät tekijöidensä haaveita, unelmia ja toiveita. Niitä on mietitty syksyn aikana toteutetussa työpajassa kuvataidekasvattaja-yhteisötaiteilija Saara Malmströmin johdolla. Unelmiin liittyen on tehty muun muassa improvisaatioharjoituksia, kirjoitettu tajunnanvirtana tekstejä vain omille silmille. Maalaus- ja piirustusharjoitusten ohella on kuulosteltu omia tunteita ja pohdittu tunteita voimavarana.
Saara Malmström uskoo, että unelma muuttuu suunnitelmaksi, kun sen kirjoittaa esimerkiksi paperille. Kuvallinen ilmaisu toimii samalla tavalla. Unelma ei ole enää vain abstrakti asia ajatusten virrassa, vaan se muuttuu jo todellisemmaksi. Malmin hautausmaalla esillä on siis konkreettisia toimenpiteitä kohti kunkin nuoren haaveen toteutumista.
Teokset on maalattu akryylivärein. Valoisalla niissä näkyvät värit.
– Nuoret ovat tehneet teoksia kahdessa ulottuvuudessa, Malmström sanoo.
Teoksiin on toteutettu toinen unelmien kerros, joka tulee näkyväksi vasta pimeän tullen. Se on maalattu pimeässä hohtavalla erikoislakalla.
– Pimeässä nuorten haaveet hohtavat ja saavat erityishuomion.
Mikä on katsojan rooli hautausmaalla teosten ääressä?
– Katsojan ei tarvitse tietää teoksista mitään etukäteen. Suosittelen, että saapuu paikalle vain nauttimaan. Mutta kun teoksissa käytetty efektilakka alkaa himmentyä, katsoja voi omalla valollaan – esimerkiksi puhelimen lampputoiminnolla – osallistua teokseen ja valaista sitä lisää.
Näyttelypaikka itsessään, syksyn pimentämä hautausmaa, herättää Saara Malmströmissä monenlaisia ajatuksia:
– Hautausmaa resonoi. Se saa miettimään, mitä edesmenneet ihmiset ovat mahtaneet haaveilla. Ovatko he päässeet toteuttamaan haaveitaan? Entä hän, joka hautausmaalla kulkee, toteuttaako hän omaa unelmaansa tai kenties jonkun edesmenneen haavetta?
Vai vahvistaako hän teoksien valoa puhelimella tai taskulampulla, jolloin valo maalaa nuorten haaveet jälleen näkyviksi?
Teksti: Tiiu Pohjolainen
Haaveita – nuorten valotaideprojekti
5.11.2022 klo 16–19 Malmin hautausmaa, kortteleiden 75 & 76 väli