Kirkolla runsaasti ohjelmaa Helsingin Kirjamessuilla

Ohjelmistossa on runsaasti myös kirkon tuottamia kiinnostavia tuoreeseen kirjallisuuteen ja yhteiskuntaan liittyviä keskusteluja. Kirkolla on oma Helsingin seurakuntien kanssa yhteinen osastonsa messualueella. Tule moikkaamaan meitä messuilla!
Suomenkielisen osaston löydät tunnisteella 7g101 ja ruotsinkielisen tunnisteella 7f98. Osastot sijaitsevat lähes vierekkäin, Esplanadi-lavan läheisyydessä.
Alla on lueteltu kirkon tuottamat ohjelmat ajankohtineen ja ohjelmalavoineen. Mukana on uskontodialogisia keskusteluja, median analysointia kuin lasten kasvatustakin. Lopussa on lueteltu myös kirjakustantamoiden tuottamaa kirkkoon liittyvää ohjelmaa.
Torstai
To 27.10. 2022 klo 13:30 Töölönlahti
Pohjoisen alitajunnan ja naiseuden myyttien matkassa -livepodcast Eeva Maria Leino & Tytti Leiwo
Unenomainen, symbolinen teos Pohjoisen alitajunnan maa – tarina naiseuden myyteistä vie lukijansa kauas pois nykyajan ihmiselle ominaisesta juurettomuudesta ja suorittavasta elämäntavasta. Se puhuttelee kaikkia niitä, jotka tuntevat selittämätöntä kaipuuta pohjolan myyttiseen maailmaan, oman sielun voimaannuttavien alkulähteiden ääreen. Eeva Maria Leinon ja Tytti Leiwon yhdessä kirjoittamat villit tarinat herättävät henkiin lähes unholaan painuneen naisen alkuvoimaisen ja universaalin sielunmaiseman. Kirjoittajat johdattelevat myyttiselle matkalle Valopäät-podcastin vieraana.
To 27.10. 2022 klo 14:30 Töölönlahti
Sivistynyt joogi? -livepodcast
Joogan ajatellaan johdattavan harjoittajansa ikiaikaisen viisauden lähteille. Mutta onko jooga sisäisen viisauden sijaan sivistymätöntä pakoa todellisuudesta? Miksi harjoittaa intialaisia joogaliikkeitä ja elämäntapaa jos ei tule toimeen edes oman elämänsä kanssa. Livepodcastissa Valopäät-podcastin Jan Ahosen ja Henri Järvisen kanssa aihetta pohtimassa joogatutkija Matti Rautaniemi.
Perjantai
Pe 28.10 2022 klo 13 Hakaniemi
Konfliktin vai rauhan asialla – Miten media puhuu uskonnoista?
Elämme hybridissä mediaympäristössä, jossa esimerkiksi kirjallisuus, some, journalismi ja kaupallinen media limittyvät ja sekoittuvat jatkuvasti toisiinsa. Mikä on uskonnon rooli tällaisessa mediayhteiskunnassa? Lietsooko hybridi media sekasortoa ja konflikteja?
Helsingin yliopistosta keskustelemassa ovat uskonnon- ja mediatutkimuksen professori Katja Valaskivi, Suomalaiset muslimit -kirjan toinen toimittaja ja uskontotieteen dosentti Teemu Pauha, sekä Ukrainan kirkolliseen kenttään perehtynyt kirkkohistorian dosentti Mikko Ketola. Keskustelua luotsaavat Yle Radio 1:n Horisontti-ohjelman toimittajat Mikko Kurenlahti ja Hilkka Nevala.
Lauantai
La 29.10. 2022 klo 12 Vallisaari
Nainen omassa voimassaan Emilia Vasko-Kujala & Noora Lintukangas
Elämme ajassa, jossa erilaisia tapoja olla nainen on ehkä enemmän kuin koskaan. Silti naiseus voi olla pelottavaa, vaikeaa ja yksinäistä. Kaipaamme ajoittain toisten naisten tukea, jota tämä kirja omalta osaltaan tarjoaa. Monet kokemukset ovat naisille yhteisiä, vaikkei niistä puhuta tarpeeksi. Nainen omassa voimassaan -kirja tuo esiin tärkeitä näkökulmia naiseuteen ja femiiniin energiaan. Henkinen valmentaja Emilia Vasko-Kujala ja toimittaja Noora Lintukangas (nyk. Mustajoki) tutkivat naiseuden haasteita ja femiiniä energiaa vanhojen viisaustraditioiden pohjalta. Haastattelijana Henri Järvinen.
La 29.10. 2022 13:30 Vallisaari
Surutalvi – Heli Pruuki
Miten käsitellä surua ja kuolemaa lapsen kanssa? Voiko pienen viedä hautajaisiin? Saako lapsen edessä itkeä omaa kaipuutaan? Perhepsykoterapeutti ja kirjailija Heli Pruukin uutuus Surutalvi käsittelee lapsen tasoisesti läheisen kuolemaa ja siihen liittyviä tunteita. Tule kuulemaan, miten vaikeista tunteista ja kaipuusta tehdään perheen yhteinen voimavara, jota ei tarvitse peittää tai hävetä. Haastattelijana Katri Korolainen.
La 29.10. klo 18–18.30 Kumpula
Maailmanpyörässä – Lastenrunoja katsomuksista ja kulttuureista
Synagoga, rauha, lohikäärmelyhty. Rukousmatto, blinit, buddha, papan hauta. Teoksen katsomusaiheinen lastenrunokirja Maailmanpyörässä tarjoaa merkityksellisiä sanoja ajattelun tueksi. Kirja koottiin samannimisen runokilpailun parhaimmistosta. Onko runosta kulttuuri-identiteetin rakentajaksi? Keskustelemassa ovat Maailmanpyörässä-kilpailun voittaja Anni Tanskanen, FOKUS ry:n toiminnanjohtaja Marja Laine, lastenkirjailija, KM Elina Pulli sekä kasvatuksen asiantuntija, runoilija Ilkka Tahvanainen.
Sunnuntai
Su 30.10.2022 klo 11 Vallisaari
Vapamielisyydestä mökkihulluuteen, Sanna Vaara, Jarno Valkonen ja Vesa Pirttimaa
Vesa Pirttimaan Vapamielisyyden houkutus on kirja kalastamisen ilosta, jonka kalaretkillä punnitaan paitsi saalista myös totuutta, kauneutta ja ihmisluontoa. Sanna Vaaran Mökkihulluutta ja mielenrauhaa tarjoaa oivaltavia pohdintoja, tuoreita näkökulmia, vinkkejä sekä koomisia tarinoita mökkisuhteesta. Jarno Valkosen Mökin kanssa ajattelu -teos pohtii mökkeilyn ja tavanomaisen asumisen monitahoista suhdetta. Mikä saa meidät hullaantumaan luontoon? Haastattelijana toimittaja Olli Seppälä.
Su 30.10.2022 klo 13 Töölönlahti
Jotain rajaa? -livepodcast
Ville Ranta on tunnettu ja keskustelua herättänyt pilapiirtäjä joka on saanut myös urallaan sananvapauspalkinnon ja runsaasti kansainvälistä kiitosta. Rannan tuotannossa näkyvintä on pilapiirrokset ja hänen pitkät sarjakuvakirjat ovat valloittaneet suuren sarjakuvamaa Ranskan. Rannan suorasukaisuus on internetin vouhottajien lisäksi synnyttänyt hepuleita luterilaisessa kirkossa ja Oulussa.
Ville Rannan kanssa sananvapaudesta, sarjakuvataiteesta, kulttuurisodista ja uran kohokohdista jututtaa Valopäät –podcastin Jan Ahonen ja Henri Järvinen.
Su 30.10. 2022 klo 16:30 Toukola
Prinsessa ja herne nenässä
Kiukuttaa! Äiti on tyhmä ja ärsyttävä! Miten kiukusta selvitä? Miksi kaikki ei mene niin kuin tahdon?
Kiukku on tunne muiden tunteiden joukossa – ja se menee aina lopulta ohi, vaikka hetkellisesti se tuntuu täyttävän koko maailman. Keskusteleminen, syli, halaus ja anteeksipyytäminen auttavat pientä lohikäärmettä rauhoittumaan. Perhepsykoterapeutti ja kirjailija Heli Pruuki kertoo, kuinka kohdata lapsen kiukku ja kuinka lapsi voi kiukkuaan itse työstää. Haastattelijana Katri Korolainen.
Lisäksi Helsingin piispoja, parisuhteita ja vuoden kristillinen kirja
Perjantai
Pe 28.10.2022 klo 13–13:30 Esplanadi
Sielujen puolustaja – Eero Huovinen
Muistelmissaan Eero Huovinen kertoo persoonallisella tavallaan, millaista oli toimia piispana Helsingissä. Yliopistolta kirkkoon siirtynyt mies joutui vaikeiden haasteiden eteen. Miten kohdata kadun miehet ja naiset, papit, poliitikot ja paavit?
Lauantai
La 29.10.2022 klo 10:30–11 Lonna
Vuoden kristillinen kirja
Vuoden kristillinen kirja 2022 -kilpailu on avoin kaikille kustantajille. Kilpailun järjestää Kristilliset kustantajat ry. Vuosittain kilpailuun on tullut 35–80 nimekettä ja eri kustantajia on ollut 27–40. Kilpailun esiraati valitsee kuusi finalistia, joista kunakin vuonna valitsija nimeää voittajan. Kilpailuun kuuluu myös yleisöäänestys, jonka voittaja julkistetaan Vuoden kristillinen kirja 2022 -voittajan julkistamisen yhteydessä.
La 29.10.2022 klo 14:30–15 Töölönlahti
Parisuhdekorjaamo Saarinen & Kanala
Oletko kiinnostunut parisuhteesi virittämisestä huippukuntoon vai tarvitseeko liittosi vain pientä huoltoa? Jokaisessa liitossa on omat kommelluksensa ja kompastuskivensä, mutta niistä selviää pienillä arkisilla huoltotoimilla, kun vain rohkeutta ja kärsivällisyyttä riittää. Kirja tarjoaa ammattilaisten laatiman huolto-ohjelman parisuhteeseen sijoittaville, oli sitoutumispäätös sitten tarkkaan harkittu tai äkkirakastumisen huumassa tehty. Turvallista matkaa.
Sunnuntai
Su 30.10.2022 klo 17–17:30 Vallisaari
Uusi alku - Elämä kulkutaudin muuttamassa maailmassa - Teemu Laajasalo
Uusi alku on inhimillinen katsaus kuluneeseen kahteen vuoteen kulkutaudin kurittamassa maailmassa. Pandemiaa on tiedotusvälineissä käsitelty lähinnä terveyden ja talouden lähtökohdista, mutta koettelemus on ollut paljon muutakin. Minkälaiset kasvot kulkutaudilla on poliisin, velkaneuvojan, esiintyjän, ruoka-avun organisoijan, psykologin näkökulmasta?
Teos kuvaa koetun ajanjakson inhimillisiä ja yhteiskunnallisia seurauksia. Mitä koetusta ei kannata unohtaa? Mikä antaa toivoa tulevaan? Mitä olemme oppineet? Piispa Teemu Laajasalo esitti viisi kysymystä 12 eri alan ihmiselle, jotka kukin katsovat koettua omasta näkökulmastaan.
Lue lisää ja tutustu Helsingin kirjamessuihin: https://kirjamessut.messukeskus.com/