12.06. Onneksi olkoon: Esko | Palaute
Koko Helsinki

Koronarajoitukset jatkuvat maaliskuun 14. päivään

27.11.2020, 16:19 /  päivitetty 19.02.2021, 23:13
Helsingin hiippakunta on antanut uusien koronarajoitusten mukaiset ohjeet seurakunnille. Seurakuntien kokoava toiminta on pääosin tauolla. Jumalanpalvelukset ja toimitukset järjestetään ja niissä saa olla paikalla enintään kuusi henkilöä, pois lukien pappi, kanttori ja kirkon palveluskunta. Kirkollisissa toimituksissa (mm. hautajaiset) voivat pastoraalisista syistä olla läsnä kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun henkilömäärärajan. Kirkolliset toimitukset pyritään järjestämään ensisijaisesti seurakunnan tiloissa.
Kuvassa kasvomaski puisen ristin päällä

Jumalanpalveluksia ja alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa lukuun ottamatta seurakuntien muu kokoava toiminta ja aikuisten pienryhmätoiminta on tauolla 14.3. asti. Alakoululaisten iltapäiväkerhot ovat jatkaneet toimintaansa kaupunkien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti.

Nuorten toimintaa avattiin rajoitetusti helmikuussa. Päätöksen taustalla on se, että pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä päätti avata alle 20-vuotiaiden harrastustoiminnan rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen. Päätös perustuu lasten ja nuorten kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin tukemiseen.

Tämän pohjalta myös Helsingin hiippakunnan ohjeiden mukaan myös seurakunnissa on avattu alle 20-vuotiaiden kokoavaa ryhmätoimintaa (mukaan lukien rippikoulut) rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen. Toiminnassa tulee noudattaa hyvää käsihygieniaa ja turvavälejä.

Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Ryhmän kokoonpanon tulee olla vakiintunut ja perustua ennakkoilmoittautumiseen (esimerkiksi rippikoulu, isoskoulutus, varhaisnuorten kokkikerho).

Edellä linjattu tarkoittaa muun muassa talviloman rippikoulujen osalta sitä, että ne voidaan toteuttaa pienryhmämuotoisena annettujen terveysturvallisuusohjeiden mukaisesti. Helsingin seurakuntien leirikeskukset pysyvät kuitenkin kiinni pääsiäiseen asti.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä ei ole asettanut mitään erityistä ryhmäkokorajoitusta lasten ja nuorten harrastustoiminnalle. Vallitsevan tilanteen keskellä ryhmäkoko on syytä kuitenkin kirkon toiminnassa rajata enimmillään noin 20 henkeen. Sellaista avointa nuorisotoimintaa, jossa ei ole vakiintunut tai ennakkoilmoittautumisen edellyttävä ryhmä, voidaan järjestää 10 hengen rajoituksin ulkona (esimerkiksi avoimet nuortenillat tai avoimet varhaisnuorten olkkarit).

Paikallisen päätöksen lasten ja nuorten ryhmätoiminnan avaamisesta sekä talviloman rippikoulujen järjestämisestä tekee seurakunnan kirkkoherra.

Alakoululaisten iltapäiväkerhot ovat jatkaneet toimintaansa kaupunkien perusopetusta koskevien linjausten ja ohjeiden mukaisesti. Iltapäiväkerhojen lisäksi myös lasten päiväkerhot ovat voineet jatkaa toimintaansa kaupunkien varhaiskasvatuksen kerhojen linjauksia vastaavasti.

Aikuisten toiminta on edelleen rajoitettua

Sen sijaan yleisötilaisuuksia koskevat ja aikuisten harraste- ja pienryhmätoiminnan rajoitukset ovat voimassa 14. maaliskuuta 2021 asti.

Seurakunnat pitävät kirkkotiloja auki hiljentymistä, rukousta ja keskusteluapua varten mahdollisuuksien mukaan. Tiloissa noudatetaan henkilömäärärajoituksia ja muita viranomaisohjeita.

Osassa seurakuntia myös jaetaan ehtoollista vuoroissa tai ennakkoilmoittautumisten perusteella ja turvallisuusohjeita noudattaen. Katso oman seurakuntasi tilanne nettisivuilta.

Keskusteluapua saa seurakunnista myös puhelimitse. Kampin kappeli keskustassa on avoinna.

Ruokajakeluja kasseina tai takeaway-valmisannoksina pyritään jatkamaan normaalisti. Ajantasaiset tiedot auki olevista jakopaikoista löytyvät ruoka-apu.fi sivustolta. Tällä tietoa esimerkiksi Myllypuro, Hermannin diakoniatalo, Hursti ja Andreaskyrkan jakavat ruokakasseja.

Seurakunnat striimaavat jumalanpalveluksiaan

Seurakuntien jumalanpalveluksia vietetään Helsingissä pääosin ilman läsnäolevaa seurakuntaa 14.3. asti. Kirkkolain mukaan jumalanpalvelusten ja kirkollisten toimitusten jatkuminen on turvattava kaikissa olosuhteissa.

Kirkkotilaan voidaan ottaa samanaikaisesti korkeintaan 6 ihmistä, poislukien jumalanpalveluksen toimittajat ja kirkon palveluskunnan. Jumalanpalvelukset välitetään seurakunnan verkkosivujen tai sosiaalisen median kanavien kautta suorina verkkolähetyksinä. Katso jumalanpalveluksia verkossa.

Hautaan siunaamisissa läsnä vain lähimmät

Hautaan siunaamisissa voivat olla läsnä vainajan kaikkein lähimmät omaiset, vaikka tämä ylittäisikin annetun kuuden henkilön rajan. Muissa kirkollisissa toimituksissa voi olla paikalla enintään kuusi ihmistä, seurakunnan työntekijät pois lukien. Perhejuhlien, mukaan lukien ristiäisten ja häiden siirtämistä on syytä harkita yksityistilaisuuksia koskevien uusien ohjeiden mukaisesti. Kasteen voi kuitenkin toimittaa myös perhepiirissä ilman kummien läsnäoloa.

Kasvomaskia käytetään kaikissa työtiloissa ja koko ajan - myös silloinkin, kun turvaväleistä pystytään huolehtimaan. Jos työntekijä ei voi käyttää maskia, on käytettävä visiiriä.

”Oman ja lähimmäisen terveyden turvaaminen on nyt ykkösjuttu. Teemme yhteisönä kaiken tarvittavan tämän koronatilanteen saamiseksi aisoihin”, sanoo seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki.

Muista THL:n viisi valttia

Edelleen muistutetaan THL:n ”viidestä valtista”, jolla suojaamme itseämme ja läheisiämme koronavirustartunnalta:

1.Jos saat oireita, mene koronatestiin ja pysy muuten kotona.

2. Pidä ainakin 1–2 metrin etäisyys muihin ihmisiin.

3. Huolehdi käsi- ja yskimishygieniasta.

4. Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä.

5. Lataa Koronavilkku-sovellus. Rajoitusten ja suositusten noudattamisesta seurakunnan toiminnassa sekä niitä koskevista tilanne- ja tapauskohtaisista päätöksistä vastaa kirkkoherra ja seurakuntayhtymän yhteisten palvelujen osalta seurakuntayhtymän ylin johto.

Katso lisätietoa hiippakunnan nettisivuilta.