31.05. Onneksi olkoon: Helka, Helga | Palaute

Koko Helsinki

  • Valkoinen valikkosymboli, kolme vaakaviivaa päällekkäin

Kun kauppakassin täyttää naapuri - herttoniemeläiset tuplasivat lahjoitukset ruokakeräykseen

Herttoniemen seurakunta

30.09.2019, 09:34 /  päivitetty 14.10.2019, 10:15
Voisiko olla helpompaa tapaa auttaa vähävaraista naapuria kuin ostaa yksi ylimääräinen tuote omalla kauppareissulla ja jättää se keräyspisteeseen?
Jani Liskola pitelee naapurikassikeräykseen annettuja ostoksia käsissään ruokakaupan aulassa

Miltä tuntuisi avata ruokakassi, jonka täyttivät lähelläsi asuvat ihmiset? Monessa herttoniemeläisessä perheessä oltiin liikuttuneita. Yhä useampi naapuri oli halunnut lahjoittaa heille ruokaa Naapurikassikeräyksessä. K-Supermarket Hertan aulassa kerättiin 9.10. tuplasti enemmän ruokaa kuin edellisellä keräyskerralla.

Naapurikassikeräys toimii yksinkertaisesti näin: Kun menet omille ruokaostoksille kauppaan, jossa on Naapurikassikeräys, ostat tuotteen ja viet sen kassojen lähellä olevaan keräyspisteeseen. Seurakunnan diakoniatyöntekijät toimittavat kassit eteenpäin niitä tarvitseville.

Naapurikassi on kokeilu, joka on osa FinFami Uusimaan ja Kukunorin Mindfood-kehittämishanketta. Rahoittajana kolmivuotisessa hankkeessa on STEA eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus.

-Toimintamme perusajatus on kehittää erilaisia keinoja tukea ruoka-avun piirissä olevia ihmisiä. Haluamme lisätä luottamusta ja tunnetta siitä, että ympärillä asuu ihmisiä, ketkä välittävät. Ehdotimme yhteistyötä seurakuntien diakoniatyöntekijöille, sillä tiesimme heidän tekevän arvokasta perhetyötä alueellisesti. Ajattelimme, että heidän kauttaan apu löytäisi varmasi perille sitä tarvitseville, kertoo projektikoordinaattori Katariina Raivio Mindfood-hankkeesta.

Naapurikassikeräystä on tähän mennessä kokeiltu Oulunkylän, Malmin ja Herttoniemen seurakuntien ja K-Supermarket Mustapekan, K-Supermarket Hertan ja Malmin Citymarketin kanssa. Myös jotkut Lions-klubit ovat järjestäneet saman tyyppisiä keräyksiä. Keräyspäiviä on ollut noin kerran kuukaudessa.

”Saisipa laittaa itse ruokaa”

-Viime syksynä haastattelimme noin 500 ruoka-avun piirissä olevaa ihmistä. Monien mielestä oli tärkeää saada itse valmistaa ruokaa kotona, Katariina Raivio kertoo.

-Uskoimme, että suurin osa ihmisistä on halukas auttamaan muita, vaikka aina siihen ei löydy aikaa omasta arjesta. Monilla ei ole myöskään tietoa siitä, miten voisi auttaa.

Mindfood-hankkeen haaveena olisi saada Naapurikassista säännöllinen, vapaaehtoisvoimin toteutettu keräys. Sehän ei käytännössä vaadi vapaaehtoisilta kuin muutaman tunnin läsnäoloa ja tavaroiden vastaanottamista. Kauppiaallekaan ei tule tästä mitään kuluja.

Herttoniemen K-Supermarket Hertassa moni on halunnut auttaa saatesanoilla ”haluan antaa, koska olen itsekin ollut samassa tilanteessa” tai ”olen tiukilla, mutta eihän tätä voi ohittaa”. Osa on ollut yllättynyt, että omalla asuinalueella on niin paljon apua tarvitsevia.

-Tämän tyyppinen keräys antaa mahdollisuuden osoittaa välittämistä riippumatta siitä millainen oma tilanne on. Myös saajille merkitsee paljon, että ihmiset saavat arjen apua juuri omalta naapurustoltaan eivätkä miltään kasvottomalta organisaatiolta, Katariina Raivio tiivistää.

-Toivomme, että Naapurikassi lisäisi yhteisöllisyyden tunnetta koko asuinalueella, ja että avun saaja tuntisi, että hänellä on hyväntahtoisia ihmisiä ympärillään.

Herttoniemen seurakunnan diakoniatyöntekijä Taina Saarela kertoo, että palaute Naapurikasseista on ollut kiitollista.

-Se on voinut pelastaa jopa viikonlopun, Me diakoniatyöntekijät olemme vain välikäsiä. Kiitos kuuluu naapureille, sanoo Herttoniemen seurakunnan diakoniatyöntekijä Taina Saarela.

Jani Liskola pakkaa naapurikassikeräyksen tavaroita ruokakaupan aulassa

Jani Liskola vastaanotti tavaraa ruokakasseihin K-supermarket Hertan aulassa syyskuisena keskiviikkona. Seuraava naapurikassikeräys on samassa paikassa to 7.11. klo 16-19. Lähtisitkö vapaaehtoiseksi vastaanottamaan kasseja tai auttamaan niiden jakelussa diakonia? Ota yhteys Taina Saarelaan 050 433 7339.