12.07. Onneksi olkoon: Hermanni, Herkko, Herman | Palaute
Koko Helsinki

Kuolleiden kirja -kävelyt Malmin hautausmaalla taas kesällä!

20.05.2020, 15:01
Kesä- ja heinäkuussa pääsee jälleen pastori ja kirjailija Kai Sadinmaan vetämille suosituille teemakävelyille Malmin hautausmaalle.
hautausmaapappi Kai Sadinmaa

Voivatko hautojen ihmiset opettaa meitä elämään viisaammin ja iloitsemaan elämästä enemmän ja lopulta kuolemaan hyvin? Löydämmekö punaisen langan, joka yhdistää heitä kaikkia ja kertoo mistä elämässä on lopulta kyse? Entä mitä hautausmaan puut kertovat meille?

Pappi ja kirjailija Kai Sadinmaan kävelyt Malmin hautausmaalla saavuttivat suuren suosion viime kesänä. Nyt, kesä- ja heinäkuussa niitä on jälleen luvassa. Koronarajoitusten vuoksi ryhmien koko on rajoitettu 15 henkilöön. Ilmoittautuminen etukäteen osoitteeseen kaisadinmaa(at)gmail.com.

Lähtö tapahtuu Malmin hautausmaan kappeleilta klo 18. Kierros kestää noin 1,5 h. Kävelyt perustuvat Kai Sadinmaan teokseen, Kuolleiden kirja (Into-kustannus, 2019) Kirjaa myytävänä kävelyjen yhteydessä à 20e. Maksu joko käteisellä, pankkisiirrolla tai mobilepaylla.

Kesän ohjelma:

1. Tähdet sammuvat ke 3.6.

Miksi Tauno Palo ja Ansa Ikonen on haudattu Malmille eikä Hietaniemeen? Pohdimme diakonissojen hautojen äärellä heidän ankaraa koulutustaan ja toimintaa sisällissodan pyörteissä. Entä kuka muistaa kohujulkkis Tabe Slioorin? Oliko hän pelkkä seurapiirikuningatar vai naisten vapauksien esitaistelija?

2. Putoava enkeli ja Kekkosen kallo ke 10.6.

Vierailemme traagisen kohtalon kokeneen Armi Aavikon ja tuntemattoman suurmies Emil Henrikssonin haudoilla. Tutustumme henkilöön jonka luomiin rakenteisiin suomalainen viihdebisnes alkoi rakentua. Tiedätkö kuka on J. A. Hollo? Entä missä kahakassa kuolivat Malmille haudatut kymmenen venäläistä matruusia ja heidän upseerinsa? Kauko Helovirran haudalla muistelemme lämminäänistä näyttelijää ja Martti Kuninkaan haudalla mietimme vaihdettiinko Kekkonen toiseksi kuten legenda kertoo.

3. Halkaistut miehet ja kansakunnan selvänäkijä ke 17.6.

Mikä yhdistää Mikko Niskasen Kahdeksan surmanluotien Pasia, Eugen Schaumania, ja sotiemme legendaa Marokon Kauhua? Ihmettelemme ”kansakunnan selvänäkijä” Aino Kassista, johon koko Suomi tuntui aikoinaan turvautuvan, kansakunnan päämiehistä tavallisiin kansalaisiin.

4. Kohtalon tiet ke 24.6.

Tiedätkö, että sanonta “Jäljet johtaa sylttytehtaalle” liittyy Malmin hautausmaahan? Muistatko Monsieur Mossen, meikki­maailman ”Rembrandtin” entä mikä oli “Reissumies”-Tapsan menestyksen salaisuus? Miksi Laila Kinnunen menetti otteensa jo alle kolmikymppisenä? Malmin hautausmaa kätkee sisäänsä maanviljelijä Otto Åbergin perustaman hautausmaan. Mikä on sen syntyhistoria? Myös hautakivillä on Malmilla oma hautausmaansa.

5. Sodan uhrit ke 1.7.

Miksi Iittalan junaturma oli talvisodan suuria salaisuuksia? Miten taidemaalari Taimi Lilja-Tähtinen liittyy tapaukseen? Kuka oli kortteliin 61 haudattu “Sodan uhri”? Tutustumme myös hautausmaan kaunottareen, Kai Sadinmaan suosikkipuuhun, hurmaavaan ja paljon kärsineeseen tataarivaahteraan ja pohdimme puiden rakkauselämää.

6.Vastarinta ke 8.7.

Mikä vakaumuksellisia idealisteja ajaa ja polttaa? Mistä kumpuaa heidän kuolemaa uhmaava tinkimättömyytensä? Vierailemme teloitetun pasifistin Arndt Pekurisen sekä punakaartilaisten ja teloitettujen kommunistien (mm. Martta Koskisen), desanttien ja vastarintamiesten haudoilla.

7. Paljonko sielu painaa? ke 15.7.

Kuka on haudattu suomalaisen punakaartilaisen hautaan vuonna 1906? Mikä taistelu silloin käytiin? Näyttelikö Matti Pellonpää taolaisesti? Mitä Aki Kaurismäki ajatteli Peltsin avoimen haudan äärellä? Mitä Olavi Virta suri elämänsä loppuun saakka? Paljonko sielu painaa? Kertovatko hautausmaan puut meille totuuden elämästä ja kuolemasta? Millainen on köyhien lasten kortteli?

8. Kohteet vielä avoinna ke 22.7

9. Kohteet vielä avoinna ke 29.7