Mars-tilataideteos Tuomiokirkon sota ja rauha-teemakuukauden vetonaulana

Suomessa ensimmäistä kertaa nähtävän Mars -tilataideteoksen lisäksi teemakuukauden aikana Tuomiokirkossa keskustellaan sodan ja rauhan teemoista, kuten rauhan rakentamisesta epävakaassa maailmassa, rauhasta kestävän tulevaisuuden edellytyksenä ja ilmastonmuutoksen torjujana, sekä rauhan teoista omassa ympäristössämme. Aiheet ovat myös vahvasti esillä Tuomiokirkon jumalanpalveluselämässä.
Tilataideteos Mars: sota ja rauha seuraa Luke Jerramin aiempia tähtitieteellisiä teoksia, kuten Museum of the Moon ja Gaia. Gaia -teos nähtiin Helsingin tuomiokirkossa lokakuussa 2024 osana kirkon Kestävä tulevaisuus –teemakuukautta. Jerramin taideteos keräsi Tuomiokirkkoon kuukaudessa yli 27 000 vierailijaa.
Taiteilija Luke Jerram toivoo taideteoksensa herättävän katsojissa arvostusta maapallon elämää kohtaan, verrattuna Marsin autioon ja elinkelvottomaan ympäristöön.
Teemakuukaudesta perinne
Tuomiokirkkoseurakunnan toista kertaa järjestämä teemakuukausi on löytänyt paikkansa yhteiskunnallisen keskustelun piirissä ja siitä pyritään tekemään jokavuotinen perinne.
”Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan visio on rakentaa toivon yhteisöjä rohkeasti ja oikeudenmukaisuuden hengessä. Teemme yhdessä toivosta totta epävakaan aikamme keskellä. Rakennamme keskustelufoorumeita asioista, jotka liikkuvat ajassa ja painavat ihmisten mieliä. Viime lokakuussa teemamme oli kestävä tulevaisuus, tänä vuonna keskeinen keskustelunaihe ovat sodat ja konfliktit. Kirkko keskellä kylää on turvallinen paikka ihmisten puhua toivosta ja toivottomuudesta sekä etsiä yhteisiä ratkaisuja kaikkia koskettaviin asioihin,” sanoo vs. kirkkoherra Mari-Anna Auvinen.
Yhteiskunnallista keskustelua nostattavan teemakuukauden pitkän tähtäimen tavoitteena on herätellä ihmisiä ajatukseen siitä, että emme ole voimattomia, vaan jokainen meistä voi vaikuttaa yhteiskunnan ja maapallon tulevaisuuteen.
Taideteos Mars
Teos on seitsemän metriä leveä ja siinä on suurella tarkkuudella esitettyjä NASAn kartoittamia Marsin pinnan kuvia. Sisältä valaistu veistos on noin miljoona kertaa pienempi kuin itse Mars-planeetta, ja jokainen senttimetri edustaa 10 kilometriä Marsin pintaa.
Taideteos mahdollistaa Marsin tarkastelun ilmakehästä käsin, aivan kuin olisimme satelliitteja, joka kartoittavat ja tutkivat planeetan pintaa. Valtavat laaksot, kraaterit, tulivuoret ja vuoret ovat nähtävillä, ja teos vie katsojat kuvittelemaan, millaista olisi astua tälle upealle planeetalle.
Mars-tilatsaideteos sisältää säveltäjä Dan Jonesin luoman äänikomposition, joka yhdistää Marsin äänimaisemat ja sodan äänet.
Luke Jerram on monialainen taiteilija, joka on tunnettu poikkeuksellisista veistoksista, installaatioista ja live-taideprojekteista.
Lisätietoja:
Tuomiokirkon kappalainen Anna-Maija Viljanen-Pihkala, anna-maija.viljanen-pihkala@evl.fi
Varainhankintapäällikkö Anni Roiha, anni.roiha@evl.fi