02.04. Onneksi olkoon: Pellervo | Palaute
Koko Helsinki

Paastonajan ja pääsiäisen arkiretriitti -erämaaelämää kohti pääsiäisen riemua

Pitäjänmäen seurakunta

23.02.2023, 10:29 /  päivitetty 23.02.2023, 10:32
Keskiviikkoisin 1.3. -12.4.2023 klo 18-19.30 Pitäjänmäen kirkossa pastori Petri Tikan ja kirkkoherra Maika Vuoren johdolla.
Jeesus

Tervetuloa paastonajan ja pääsiäisen arkiretriittiin!

Mahdollisuus rippiin tai muuhun keskusteluun papin kanssa on klo 17:30-18. Messu on klo 18-18:30. Sen jälkeen 18:30-19:15 meditatiivista rukousta, yleensä Jeesus-rukous (”Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä” / ”Jeesus”, 22.3. ruusukko). Klo 19:15-19:30 on kompletorio eli rukous päivän päättyessä.

Voit tulla mihinkä tahansa hetkeen ja voit lähteä milloin haluat tai vaikka käydä välillä kävelyllä ulkona meditaation aikana. Lapset ovat myös kaikkiin kohtiin tervetulleita, heidän äänet saavat olla osa meditaatiota (Matt 21:16: ”Lasten ja imeväisten suusta sinä olet hankkinut kiitoksesi”). Hiljaisuus merkitsee omaa keskittymistä, ei äänettömyyttä.

Retriitin ideana on olla yhteydessä Jumalaan niin kuin ystävään. Usein kuitenkin Jumala saattaa tuntua yhtä ankaralta kuin kokemamme kivut. Maailma, elämä ja kirkkokin ovat kolhineet meitä monella tapaa ja tuottavat katkeruutta ja pelkoja. Kristillisessä traditiossa esiintyy silti vahvana perusvireenä käsitys Jumalasta, joka on kanssamme kivuissamme, kunnioittaa kokemuksiamme ja rakastaa kaikkia ihmisiä virheineen ehdoitta.

Tällaista toivorikasta Jumala-kuvaa edustaa keskiaikainen mystikko Juliana Norwhichlainen, jonka kirjaa ”Jumalan rakkauden ilmestys” luetaan ääneen retriitin yhteydessä. Voit halutessasi ostaa kirjan 10 euron hintaan ja lukea sitä hitaasti retriitin ajan. Pastori Petri Tikka avaa 1.3. messussa Julianan mielenmaisemaa ja teologiaa yleisemmin.

Paastonaika kutsuu meitä kohti pääsiäistä eli sitä iloa, että Jeesus on voittanut kuoleman. Koko ihmiskunta on jo pelastettu. Tästä ilosta kumpuaa toivo muutoksesta, johon paastonaikaa haastaa. Retriitti ei siis edellytä uskonnollista tosikkoutta eikä itsensä kurittamista. Ainoa, mitä tarvitaan, on avoin mieli. Jumala on voitokas salaisuus: Kolminaisuus, rakkauden Yhteys ja Ilo. Hän itse puhukoon ja kuunnelkoon.

‍Tervetuloa mukaan ihmettelemään ja uudistumaan rakkaan Herramme kanssa. Kaikki kääntyy hyväksi ja kaikenlaiset asiat kääntyvät hyväksi, kuten Jeesus Julianalle ja meille sanoo.