02.04. Onneksi olkoon: Pellervo | Palaute
Koko Helsinki

Seuraajat–pääsiäisnäytelmä saa ensiesityksensä Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa 2.4.

Lauttasaaren seurakunta

16.03.2023, 15:15 /  päivitetty 31.03.2023, 19:26
Lauttasaaren seurakunnan nuorten aikuisten käsikirjoittama ja toteuttama pääsiäisnäytelmä jatkaa Pääsiäisvaellus-näytelmistä alkanutta perinnettä, jossa tulkitaan pääsiäisen tapahtumia draaman keinoin. Sofia Kangas kertoo meille pääsiäisnäytelmän taustoista.
Seuraajat -näytelmä Lauttasaaren kirkollaSeuraajat-pääsiäisnäytelmä esitetään 2.-6.4. Lauttasaaren kirkon seurakuntasalissa. Sofia Kangas, kerrotko hieman näytelmän taustoista?

Käsikirjoitimme Seuraajat-näytelmän alun perin kevättä 2020 varten. Kirkon peruskorjauksen ennakoitiin alkavan pian, joten lähdimme tekemään perinteisen Pääsiäisvaelluksen sijaan uudenlaista, tarvittaessa pienempiinkin väistötiloihin mahtuvaa näytelmää. Meitä oli silloin neljän hengen porukka. Kokosimme ensin paperille erilaisia pääsiäisen tapahtumiin liittyviä teemoja ja aiheita, jotka kiinnostivat meitä. Näistä seuraaminen puhutteli meitä erityisesti ja valikoitui lopulta näytelmän pääteemaksi. Pohdimme muun muassa sitä, millaista Jeesuksen seuraaminen on ollut ennen ja nyt, ja mitä vastaavia piirteitä esimerkiksi nykyajan someseuraajissa tai erilaisten asioiden ja ihmisten fanittamisessa voisi olla.

Valitsimme näytelmän hahmoiksi neljä opetuslasta, ja pohdimme, miten Jeesus ja toisaalta muiden seuraajien muodostama yhteisö vaikuttavat heidän identiteettiinsä, mitkä ovat heidän motiivejaan, vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, ja miten heidän luonteensa ja suhtautumisensa eri asioihin muuttuvat näytelmän tapahtumien aikana. Kirjoitimme ikään kuin auki sitä, mitä Raamatun rivien välissä tapahtuu: omia tulkintojamme siitä, miksi Pietari kieltää, Juudas pettää tai Tuomas epäilee.

Kevään 2020 näytelmäesitykset jouduttiin kokoontumisrajoitusten takia perumaan, ja kuvasimme näytelmän kohtaukset lopulta videolle todella lyhyellä varoitusajalla, käytännössä yhden viikonlopun aikana. Tilanne muuttui silloin todella nopeasti: kirjoitimme viimeisen kohtauksen käsikirjoituksen valmiiksi samana päivänä, kun se kuvattiin. Tänä keväänä olemme sen sijaan päässeet harjoittelemaan näytelmää rauhassa kohtaus kerrallaan, ja pystyneet suunnittelemaan myös lavasteita ja valaistusta eri tavalla kuin viimeksi.


Onko näytelmän käsikirjoitukseen tai näyttelijäkaartiin tullut muutoksia?

Tämänvuotisia esityksiä varten näytelmän käsikirjoitus on pysynyt lähes samana, lukuun ottamatta muutamia kohtia, joissa olemme hioneet sanamuotoja sujuvammiksi. Nyt parin vuoden tauon jälkeen kaikki näyttelijät ovat kuitenkin vaihtuneet, joten vaikka itse vuorosanat olisivat joiltain osin pysyneet samoina, tulkinnat rooleista ovat uudenlaisia.

Olen itse nyt kymmenettä vuotta mukana tekemässä näitä pääsiäisnäytelmiä. Aloitin näyttelijänä, sitten vaihdoin ohjaajaksi, ja nyt aivan viimeisimpinä vuosina olen vastannut myös näytelmä- ja lyhytelokuvaprojektiemme tuottamisesta.


Miltä tuntuu päästä esittämään näytelmä yleisön eteen?

Pakko myöntää, että tässä vaiheessa alkaa jo hieman jännittää, kun ensimmäisiin esityksiin on enää alle viikko! Mutta lähinnä hyvällä tavalla: itseasiassa juuri esitystilanteen aikaansaama adrenaliiniryöppy saa tsemppaamaan viimeisen asti ja tekee hyvästä erinomaista.

On oikeastaan aika vaikeaa kuvailla, miten epätodelliselta ja uskomattomalta tuntuu, kun erilaiset asiat vihdoin loksahtelevat paikoilleen ja omassa päässä jo kuukausia pyörineet ideat alkavat toteutua tässä ja nyt, omien silmien edessä. Eräänlainen pääsiäisen ihme sekin.


Esitysajat

Sunnuntai 2.4.2023 klo 13, 14, 15 ja 16

Tiistai 4.4.2023 klo 17 ja 18

Keskiviikko 5.4.2023 klo 17 ja 18

Torstai 6.4.2023 klo 16, 17 ja 18


Esitys on kestoltaan noin 30 minuuttia. Näytelmä esitetään seurakuntasalissa ja kulku paikalle tapahtuu kirkon pääovien kautta. Esitykseen on vapaa pääsy. Esityksessä on dramaattisia käänteitä ja voimakkaita tunteita, joten näytelmää ei suositella herkimmille alle 10-vuotiaille.