18.09. Onneksi olkoon: Tyyne, Tytti, Tyyni | Palaute
Koko Helsinki

Leena Nygård ja Sari Oikarinen: Sururyhmä helpottaa yksin kokemisen taakkaa

15.07.2020, 07:59 /  päivitetty 13.09.2021, 11:45
Sari Oikarinen ja Leena Nygård 2

-Ison menetyksen äärellä kuilu itsen ja toisten välillä voi tuntua ylittämättömältä: itse suree mutta maailma ympärillä vaan jatkaa menoaan. Sururyhmä voi olla hyvä paikka jakaa yksin kokemisen taakkaa, ja peilata omia kokemuksia, ajattelee Vartiokylän seurakunnan pastori, diakonissa Leena Nygård. Hän on yhdessä Herttoniemen seurakuntapastori Sari Oikarisen kanssa aloittamassa Myllypuron kokoontuvaa sururyhmää syyskuussa.

Sururyhmän on tarkoitus olla turvallinen ja luotettava paikka, jossa on tilaa ja lupa kokea ja ilmaista tunteet sellaisina kuin ne ovat.

-Läheisen menettäminen on aina ainutkertainen kokemus, joka ei koskaan toistu sellaisenaan. Kuitenkin toisten vastaavaa kokeneiden ja samassa elämäntilanteessa olevien tapaaminen voi antaa merkittävää tukea tilanteessa, Sari kertoo.

Joskus jo suruun liittyvän tiedon karttuminen voi viedä eteenpäin toipumisen tiellä ja avata uusia ajatuksia.

- Suru voi kaventaa näköaloja aika lailla. Kokemusten jakaminen voi laajentaa vähän sitä omaa surutunnelia. Toisaalta tunteita on saatava työstää itselle sopivassa tahdissa. Sururyhmään ei liity järjestäjien puolelta vaatimuksia tai toipumistavoitteita: ryhmästä voi ottaa sen irti mitä voi ja jaksaa, Leena Nygård muistuttaa.

Sari ajattelee, että suru ei ole projekti, joka tulee valmiiksi, vaan aaltoliikettä, joka kulkee mukana. Suru voi muuttua kaipaukseksi sitten kun oma sisäinen matka sen sallii.

-Tilanteet ovat kuitenkin yksilöllisiä, ja siksi haastattelemme ryhmään ilmoittautuvat arvioidaksemme, onko ajankohta heille sopiva.

Oman jaksamisen kannalta voi olla viisautta, että menetyksestä on ehtinyt kulua jo muutama kuukausi.

- Surun edessä sanat usein ehtyvät, mutta turvallisessa ryhmässä niitäkin voi löytyä. Sururyhmää voi ajatella kasvuryhmänä, jossa voi kiireettömästi käydä läpi omaa menetystään. On sanottu, että kun suru käy taloksi, se ei lähde heti pois. Rohkaisemme surevia liittymään yhteiselle surun, kaipauksen ja lohdun matkalle. Vertaistuki on korvaamattoman arvokasta, Sari sanoo.

Sururyhmä läheisensä menettäneille

torstaisin 30.9.-4.11. & 2.12. klo 18:00-19:30 Myllypuron kirkolla, os. Neulapadontie 12. Ryhmään mahtuu seitsemän osallistujaa.

Ilmoittautumiset viimeistään 27.9. Leenalle, puh. 09 2340 6450, leena.nygard@evl.fi tai Sarille, puh. 09 2340 3352 sari.oikarinen@evl.fi

Sururyhmiä kokoontuu eri puolilla Helsinkiä. Voit osallistua niihin riippumatta mihin seurakuntaan itse kuulut.