Tutustu verkostopäivien kanaviin!

Sairaalasielunhoidon verkostopäivät järjestetään Helsingissä 14.-16.5.2025. Verkostopäivien ohjelmaan kuuluu myös kanavatyöskentelyä, joihin ilmoittaudutaan erikseen. Alta pääset tutustumaan kanaviin. Myöhemmin myös tälle sivustolle päivittyvät kanavien ilmoittautumislinkit.
Kanava 1: Khora ortodoksisessa hengellisyydessä.
Olet varmasti katsellut Uspenskia joskus turistin silmin. Vuonna 1868 valmistunut Uspenskin eli Jumalansynnyttäjän kuolonuneen nukkumisen katedraali on merkittävä osa Katajanokan historiaa ja maisemaa. Khora-teema haluaa johdattaa kulkijan pelkkää turismia syvemmälle. Se herättelee kysymään, miten pyhä tila puhuttelee meitä. Rukouspalveluksen jälkeen liikumme tilassa, hiljennymme ja keskustelemme. Khora-teema kyselee, minkälaista merkityksellisyyden pohdintaa meissä herää, kun elävässä tilassa kurottaudumme kohti elävää Jumalaa.
Ohjaajina ovat kirkkoherra Markku Salminen ja Peter Schiel Helsingin ortodoksisesta seurakunnasta.
Paikka: Uspenskin katedraali, Pormestarinrinne 1, 00160 Helsinki.
Kanava 2: Compassio - Kristuksen kärsimyksen myötäeläminen keskiajan visuaalisessa kulttuurissa.
Keskiajan lopulla katolisen kirkon Kristus-kuva muuttui Kristuksen inhimillisyyttä ja ruumiillisuutta korostavaksi. Luostareissa harjoitettiin Kristuksen ja hänen äitinsä Marian kärsimykseen syventyvää, myötäelävää mietiskelyä. Uudenlainen hartaudellinen kulttuuri levisi vähitellen myös luostareiden ulkopuolelle. Tässä murroksessa teksteillä, kuvilla ja musiikilla oli tärkeä merkitys.
Kanava-tapaamisessa taidehistorioitsija, FT Katri Vuola kertoo myötätunnon ja myötäkärsimisen merkityksestä ja ilmenemistavoista erityisesti myöhäiskeskiajan taiteessa. Amos Anderssonin museon kokoelmaesineet ajoittuvat keskiajalta nykyhetkeen, joten ne tarjoavat konkreettisen - joskaan ei käsinkosketeltavan - ja kiinnostavan ympäristön aihepiiristä käytävälle keskustelulle. Keskustelujen teemoja ovat keskiajan kuvallinen ilmaisu sekä samaistumisen ja myötäelämisen tunteet ja kokemukset kuvien äärellä.
Paikka: Amos Andersons Hem, Yrjönkatu 27, Helsinki
Aika: klo 9 – 11.
Kanava 3: Tuomas Hannikainen – Samalla aaltopituudella – musiikista, luonnosta ja hyvinvoinnista.
Tällä kanavalla pysähdymme hyvinvoinnin äärelle – kokemuksellisesti ja vuorovaikutteisesti.
Kanava toteutetaan Lapinlahden hoitavan meriluonnon keskellä (sään salliessa).
Max 16 hlöä.
Tuomas Hannikainen toimii kapellimestarina ja Sibelius-tutkijana, luontoyrittäjänä sekä psykodraama- ja työnohjaajana. Päivänsä hän aloittaa osallistumalla ekumeeniseen hartaushetkeen Kulttuurikeskus Sofiassa.
Kanava 4: Ilo minussa.
Mitä ilo elämässäni on? Miten se tuntuu ja näkyy minussa?
Kuulostelemme omaa kehoamme, maalaamme, kirjoitamme ja keskustelemme.
Mitään taiteellisia lahjoja ei tarvita, että ryhmään voi osallistua!
Aika ja paikka: Seurakuntien talo, Kolmas linja 22 B, 4.krs, kokoushuone Silvennoinen, klo 9- n.11.30.
Ryhmän koko: 8
Työskentelyä ohjaa taideterapeuttisten ryhmien ohjaaja ja sairaalapastori Mari Kivinen.
Kanava 5: Kunnioittava kosketus - toivon fysiologia kehossa ja kohtaamisessa.
Painotus tässä työpajassa on käytännön harjoittelussa, helpoissa tekniikoissa, joita voi heti kokeilla käytännön tilanteissa.
Harjoituskokonaisuuteen kuuluu kehollinen asettuminen, rentoutuminen, jännityksen ja rentouden eron aistiminen ja se miten tämä kaikki auttaa haastavissa keskustelu- ja vuorovaikutustilanteissa.
Harjoitukset ovat helppoja ja hauskojakin ja kumpuavat 40 vuoden kokemuksista asiakastyössä, hoitajana ja kouluttajana monenlaisten ryhmien kanssa.
Keskeistä kaikessa tekemisessä on kunnioittava kohtaaminen ja arvostava vuorovaikutus silloinkin kun edessä on haastava tilanne tai vahvasti koskettava tilanne sekä oman tasapainon ja itsestä huolehtimisen merkitys onnistuneelle vuorovaikutukselle.
Ohjaajana Tuula Styrman.
Kanavaan mahtuu 10 henkilöä.
Paikka: Seurakuntien talo, Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki.
Kanava 6: Kun puhe armollisesta Jumalasta juuttuu kurkkuun. KANAVA TÄYNNÄ.
Mitä tapahtuu, kun sairauden synnyttämä kaaoskertomus ja kristinuskon merkityskertomus kohtaavat; leviääkö kaaos vai hahmottuuko merkityksellisyys?
Sairaus, kärsimys ja kuolema haastavat jatkuvasti sielunhoitajan identiteetin, työkyvyn ja toivon. Pohdimme, onko mahdollista säilyä sisäisesti elossa ja jaksaa työssä traumatisoitumatta. Pohdintaan johdattaa pastori, kouluttajapsykoterapeutti Jaana Räntilä ja asiaa tarkastellaan sekä psyykkisestä että hengellisestä näkökulmasta.
Paikka: Seurakuntien talo, Kolmas linja 22 B, 00530 Helsinki.
Kanava 7: Leikki – tie kontaktiin.
Kanavassa työskennellään toiminnallisesti leikin käsitteen sekä kontaktin ottamisen ja saamisen parissa. Leikki on yksi Sairaalaklovnien tärkeimmistä työkaluista kontaktin luomiseen ja positiivisen yhteyden rakentamiseen. Klovnit kohtaavat sairaalassa lapsia ja perheitä kuormittavissa tilanteissa, mutta miten niissäkin hetkissä voi löytyä leikin siemen?
Paikka: Bulevardin seurakuntasali, Bulevardi 16 B, 2. krs, 00120 Helsinki.
Sairaalasielunhoito 100