25.04. Onneksi olkoon: Markku, Marko, Markus | Palaute
Koko Helsinki

Vertaisleiri tukee lasta ja nuorta surun kohtaamisessa – ilmoittautumisaika 1.–28.4.

26.03.2024, 14:57 /  päivitetty 26.03.2024, 15:12
Perheiden vertaisleiri tarjoaa lapsille vertaistukea ja mahdollisuuden käsitellä suruun liittyviä tunteita äidin tai isän kuoleman jälkeen.
Kaksi lasta, etualalla lasten värikkäät sormiväreillä maalatut kädet

Helsingin seurakunnat järjestävät yhdessä Terhokodin kanssa perheiden vertaisleirin 20.–22.9.2024. Leiri on tarkoitettu perheille, joissa äiti tai isä on kuollut. Leiri pidetään Siuntiossa Korpirauhan leirikeskuksessa.

Leiri tukee lasta ja nuorta surun kohtaamisessa ja tarjoaa vertaistukea ja mahdollisuuden käsitellä suruun liittyviä tunteita yhdessä saman kokeneiden lasten kanssa. Se sopii lapselle, jonka vanhemman kuolemasta on kulunut noin puoli vuotta.

Leirin ohjelmassa on sekä vapaata yhdessäoloa että ohjattua tekemistä. Aikuiset ja lapset työskentelevät sekä yhdessä että omina ryhminään. Menetystä ja surua työstetään ryhmissä luovien menetelmien, musiikin, kuvataiteen ja tarinoiden avulla.

Aiemmilla vastaavilla leireillä on lasten ikähaitari on ollut 3–20 vuotta. Lapsen tulisi kyetä työskentelemään ohjaajien tuella omissa ryhmissä. Jos lapsi ei ole vielä riittävän vanha ryhmään, olisi hyvä, jos joku voisi lähteä mukaan häntä hoitamaan (kummi, isovanhempi tai ystävä).

Aikuisille on oma ryhmänsä, jossa tuetaan vanhemmuutta ja rohkaistaan jakamaan perheen yhteistä surua. Osallistujien erilaiset tarpeet ja perhesuhteet pyritään ottamaan huomioon.

Tutkimuksella lisätietoa lapsen surusta

Perheiden vertaisleirillä on mukana kaksi Helsingin yliopiston tutkijaa, Annukka Pursi ja Saila Poulter. Tutkijat ovat vaitiolovelvollisia. Heidän huomionsa on ennen kaikkea pienimpien lasten ryhmässä, mutta he osallistuvat myös muuten leirin toimintaan. Annukka ja Saila pyrkivät selvittämään, miten lapsi elää suruaan. Tutkimus tuo näin lisätietoa lapsen surusta. Jokaisella vanhemmalla on oikeus päättää lapsensa osallistumisesta tutkimukseen. Annukan ja Sailan leiritervehdyksen ja tutkimuksen esittelyn löydät tästä linkistä.