27.11. Onneksi olkoon: Hilkka | Palaute
Koko Helsinki

Vihdoin juhlakonsertti - Kallion Kantaattikuoro juhlii sunnuntaina Kallion kirkossa

27.09.2022, 11:12
Tohtori Ilmari Krohn perusti Kallion kantaattikuoron vuonna 1911 ”kohottamaan kirkkolaulun tasoa Kallion kirkossa”. Nyt on syytä juhlaan, kun tehtävää on takana ensimmäiset 111 vuotta.
Kallion kanttaattikuoro Kallion kirkon edessä, teksti Vihdoinkin juhlakonsertti

Kallion Kantaattikuoro alkoi valmistautua 110-vuotisjuhlaan keväällä 2020. Koronapandemia laittoi kuitenkin suunnitelmat uusiksi, useampaan kertaan.

- Kun koronarajoitukset olivat tiukimmillaan, olimme huolissamme, pysyvätkö kuorolaiset mukana ja onko kuorolla tulevaisuutta. Huoli on ollut turha, sillä joukkomme on jopa kasvanut, kun mukaan on liittynyt kymmenkunta uutta kuorolaista parin viime vuoden aikana, kertoo kuoroyhdistyksen puheenjohtaja Anu Kinnunen.

Kuoron toiminta on jatkunut ilman katkoksia myös koronavuosina. Turvaväleistä ja maskeista tuli osa kuorolaisten arkea. Harjoituksia ei keskeytetty, vaan niitä siirrettiin Teamsiin ja videoitiin niille kuorolaisille, jotka eivät päässeet paikan päälle.

Nyt on vihdoin vuorossa pitkään ja poikkeuksellisissa oloissa valmisteltu juhlakonsertti. Sunnuntaina 2.10. klo 18 Kallion kirkossa lauteille nousee noin 50 kuorolaisen joukko.

Juhlakonsertin nimi on Ensimmäiset 111 vuotta. Konsertin ohjelma tekee kunniaa kuoron historialle mutta nostaa myös esiin nykyhetken vahvuuksia.

- Kuoron koko on kasvanut ja voimme esittää myös suurempaa kuorosointia vaativaa musiikkia, kuten Anton Brucknerin kirkkovuosigraduaalit, jotka avaavat konsertin. Päänumerona kuullaan Johann Sebastian Bachin motetti Jesu, meine Freude, mutta tällä kertaa Heikki Klemetin 1900-luvun alun versiona Jeesu aarteheni, selostaa kanttori Tommi Niskala, joka toimii kuoron taiteellisena johtajana.

Vuosien mittaan kuoro on esittänyt lukuisia suurteoksia, mutta yhtä tärkeä osa ohjelmistoa ovat yksittäiset pienemmät kuoromusiikin helmet.

- Kantaattikuorolla on ollut koko sen historian ajan ollut ilo työskennellä tuotteliaiden säveltäjien kanssa. Viime vuosina olemmekin päässeet esittämään uutta musiikkia säännöllisesti. Kuoro on ennakkoluulottomasti laajentanut repertuaariaan tyylillisesti rohkeampaan suuntaan.

- Nykypäivänä kirkon kuoron ei enää tarvitse olla pönöttävän harras, vaan kirkkomusiikin laaja-alaisuus haastaa kokeilemaan uutta.

Konserttiin on vapaa pääsy ja väliajalla yleisölle on tarjolla kakkukahvit.

Ohjelmalehtiseen, joka maksaa 20 euroa, on koottu kiinnostava paketti kuoron vaiheista ja historiasta 111 vuoden ajalta. Osa teksteistä on luettavissa myös kuoron verkkosivuilta: www.kallionkantaattikuoro.fi


Kallion Kantaattikuoron Anu Kinnunen ja kuoroa johtava kanttori Tommi Niskala kuvattuna Kallion kirkon edessä.
Kuoroyhdistyksen puheenjohtaja Anu Kinnunen ja kuoron taiteellinen johtaja Tommi Niskala odottavat innolla juhlakonserttia.