12.12. Onneksi olkoon: Tuovi | Palaute
Koko Helsinki

Voiko diakonia synnyttää kansalaisaktivismia?

29.01.2021, 12:46 /  päivitetty 29.01.2021, 13:01
Malmilla on kokeiltu kahden vuoden ajan, miten diakonia voi toimia kansalaisvaikuttamisen tukena. Kokemukset ovat rohkaisevia.
Diakonia kansalaisavaikuttamisen tukena-projektin kuvituskuva kadulta, jossa  katse ohikuljoiden jaloilla

Malmin diakoniatyö on ollut silminnäkijänä sille, miten ihminen voi nousta leipäjonon ja työnhakuruletin ahdistamasta synkkyydestä jälleen toivoon, uuteen voimaan ja yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

Koillishelsinkiläinen Jaana Saikkonen oli jo kadottanut itsensä pudottuaan pitkäaikaistyöttömäksi ja tehtailtuaan 150 työhakemusta tuloksetta. Syvimmässä kuopassa hän tunsi olevansa ongelmajätettä – tarpeeton, pohjattoman surullinen, rahaton, ahdistunut, pelokas ja yksinäinen. (Lue Jaanan koskettava blogikirjoitus)

Työtä ei ole edelleenkään löytynyt, mutta jokin on silti toisin. Malmin diakonian Kansalaisvaikuttamisen projektilla on ollut osansa siinä, että Saikkonen löysi uudelleen voimavaransa ja itsensä – ja tavan vaikuttaa yhteiskunnassa työmarkkinoiden epäkohtiin. Hän päätyi perustamaan samankaltaisessa tilanteessa olevien ihmisten kanssa uuden kansalaisjärjestön, ViisNollaTuki ry:n, joka ajaa yli viisikymppisten työnhakijoiden asiaa.

”En ollut koskaan ajatellut, että yksittäinen ihminen voisi olla kansalaisvaikuttaja. Itsetunnon romahtamisen keskellä ajatus siitä, että juuri minä olisin kansalaisvaikuttaja, on tuntunut aivan hassunkuriselta,” Saikkonen kertoo.

Mutta niin vain ajatukset ovat muuttuneet. ”Jos tarvitaan pientä ihmistä äänitorveksi, se voin olla yhtä hyvin minä”, Saikkonen ajattelee nyt.

Mitä vain voi tapahtua, kun ihminen nousee toivottomuuden keskeltä, löytää itsensä ja voimansa takaisin ja alkaa vaikuttaa yhteiskunnassa epäkohtien kitkemiseksi. Saikkonen on ollut jo eduskunnan köyhyystyöryhmänkin kuultavana EAPN-FIN-kansalaisjärjestön lähettämänä.

Diakonia kansalaisvaikuttamisen tukena

Juuri tällaisia tapahtumaketjuja tukemaan Malmilla käynnistettiin kaksi vuotta sitten Diakonia kansalaisvaikuttamisen tukena –projekti. Jaana Saikkosen tarina on upea esimerkki siitä, mikä modernin kaupunkidiakonian tavoite voisi olla.

Lyhytkestoisen pika-avun lisäksi diakonian tärkeä tehtävä on vahvistaa ihmisen omaa toimijuutta, jotta hän voi itse tarttua vallan kahvaan. Sillä siitä on kyse kansalaisaktivismissa: valtaa jaetaan uudelleen, takaisin ihmiselle itselleen.

Monet diakoniatyöntekijät näkevät yhteiskunnallisen vaikuttamisen tärkeänä työnä, muttei välttämättä omanaan. Korona on vielä suunnannut monen diakoniatyöntekijän voimavarat akuuttiin auttamiseen. Malmin Diakonia kansalaisvaikuttamisen tukena –projekti on siksi tervetullut avaus kirkossa. Tarkoituksena on ollut kehitellä ja luoda uutta kaupunkidiakonian mallia ja tekemisen tapaa. Malmilla koillishelsinkiläisten osallisuus on ollut tärkeä periaate ja se on ohjannut koko kaksivuotista projektia.

Ei asiakas vaan työpari

Diakoniatyöntekijän tärkein työväline vastuulliselle, rakentavalle ja eettisesti kestävälle toiminnalle on empatia. Empaattinen kohtaaminen purkaa auttajan ja autettavan välistä valtasuhdetta – mutta ei vielä tarpeeksi. Entä jos diakoniatyötä suunniteltaisiin ja kehitettäisiin yhdessä asiakkaiden kanssa? Voisiko diakoniatyöntekijän työparina työskennellä omista kokemuksistaan viisastunut ja voimistunut kokemusasiantuntija, joka toimisi tukena samankaltaisessa elämäntilanteessa apua hakevalle ihmiselle?

”Jaanan kanssa alusta saakka olemme toimineet kuin työpari. Meillä on molemmilla asiantuntijuutta. Jaana on kokemusasiantuntija ja minä diakonian ammattilainen”, diakonian kehittäjä ja kansalaisvaikuttamisen projektityöntekijä Veera Wallenius sanoo.

Kansalaisvaikuttamisen tukemisessa tärkeää havaita ne signaalit, joita nousee esiin vuorovaikutuksessa ihmisen kanssa. Tuoko ihminen esiin jonkin ilmiön tai epäkohdan arjestaan, johon voisi vaikuttaa joko paikallisesti tai jopa yhteiskunnallisesti? Toistuuko epäkohta tai ilmiö useamman ihmisen arjessa? Voidaanko näitä ihmisiä tuoda yhteen ja yhdessä tehdä muutoksen eteen jotakin?

”Lopulta kansalaisvaikuttamisen tukeminen on hyvin monitasoista ja usein pienieleistäkin toimintaa: rohkaisua, yhteistyötä, voimavarojen löytämistä, oikeiden ihmisten ja tahojen yhteen saattamista tai tilojen käyttöön antamista. Diakoniatyö voi olla alusta, joka luo mahdollisuuksia toimia yhteiseksi hyväksi”, Veera Wallenius kertoo.

Malmin ääni kuuluviin

Kahden vuoden projektista on nostettava myös yksi onnistuminen vaikuttajaviestinnän saralta: Malmin alueen ihmisiltä kerättiin aitoja kertomuksia arjen haasteista. Niistä tehtiin live-esitys, jossa malmilaiset itse olivat lukeneet kokemuksiaan ääniraidalle. Kertomuksia kuuntelemaan kutsuttiin alueen ihmisiä, vaikuttajia ja toimijoita. Malmilaisten riipaisevatkin kertomukset välitettiin lopuksi päättäjille.

Kokeilu osoitti, että kansalaisvaikuttamisen toimintamalli on tärkeä juurruttaa koko työyhteisöön. Projektityöntekijän työsuhde jatkuu diakonian kehittäjänä. Seuraava yhteiskunnallisen vaikuttamistyön etappi on kuntavaalit 2021. Malmilla on käynnistetty Mitä kuuluu, koillinen? – soittokierros, jossa seurakunta kysyy tuhansilta koillishelsinkiläisiltä, miten nyt menee. Siitä saamme arvokasta tietoa kuntavaaleihin.

1.2. maanantaina kaikille avoin webinaari projektin tuloksista

Diakonia kansalaisvaikuttamisen tukena -projektin kokemuksista ja tuloksista kertovat projektityöntekijä, diakonian kehittäjä Veera Wallenius ja kokemusasiantuntija Jaana Saikkonen.

Luvassa on kokemuksia ja havaintojamme yhteisestä polusta kansalaisvaikuttamisessa. Tilaa on myös yhteiselle keskustelulle ja jakamiselle. Linkki Teamsiin:

Yhdessä asiantuntijoina - verkkotapahtuma Teamsissa maanantaina 1.2. klo 13.00-14.30.

(tapahtumaan ei tarvitse ilmoittautua)

Tapahtuma on tarkoitettu kaikille asiasta kiinnostuneille, vaikka jotkin näkökulmat esityksessämme ovat suunnattu kirkon työntekijöille.