27.04. Onneksi olkoon: Merja, Meea | Palaute
Vuosaaren seurakunta

Ohjeita ja tietoa konfirmaatiosta Vuosaaressa

11.06.2021, 18:03 /  päivitetty 23.08.2023, 10:43
Tervetuloa nuoren omaan juhlaan, konfirmaatioon!

Ohjeita konfirmaatioon Vuosaaren seurakunnassa

Konfirmaatioon ovat tervetulleita kaikki rippikoululaisen läheiset. Vuosaaren kirkkosaliin mahtuvat kaikki, joten tilan puolesta osallistujamäärää ei tarvitse rajata.

‍Lämpimästi tervetuloa nuoren suureen juhlaan!

Konfirmaatioharjoitukset

Rippikoululaiset osallistuvat konfirmaatiota edeltävänä aikana harjoitukseen, jossa käydään läpi konfirmaation kulku, harjoitellaan liikkuminen kirkossa ja sovitetaan alba valmiiksi konfirmaatiopäivää varten.

Konfirmaatiossa rippikoululaiset pukeutuvat pitkään valkoiseen albaan, jonka seurakunta lainaa konfirmaation ajaksi. Alba puetaan omien juhlavaatteiden päälle. Alban alta näkyvät kengät ja mahdollisesti lahkeet.

Joskus harjoituksissa otetaan myös jo konfirmaatiokuva. Valokuvauksesta lisää tietoa vähän alempana.

Konfirmaatioon saapumisaika

Vuosaaressa konfirmaatiot alkavat yleensä klo 11 tai 14. On myös mahdollista, että konfirmaatio alkaa muuna aikana. Konfirmoitavat rippikoululaiset saapuvat kirkolle hyvissä ajoin ennen konfirmaatiota, noin 1–2 tuntia aiemmin. Rippikoulun ohjaajat kertovat tarkemman leirikohtaisen ajan.

Juhlavieraiden kannattaa myös saapua kirkolle hyvissä ajoin, mielellään viimeistään 10 minuuttia ennen konfirmaation alkua.

Pysäköinti kirkolla

Konfirmaation ajaksi voi pysäköidä vain sallituille pysäköintipaikoille tai kadunvarsille. Satamasaarentien varrella on muutamia pysäköintipaikkoja, jotka on merkitty kaupungin toimesta. Kirkolla on kaksi pysäköintialuetta: Satamasaarentiellä ennen kirkkoa oikealla, sekä toinen kirkon takana. Kirkon pihalle tai kirkon edessä olevalle kääntöpaikalle ei voi pysäköidä, tien on oltava avoinna pelastusajoneuvoille. Kaupunki myös valvoo pysäköintiä ja antaa pysäköintivirhemaksuja.

Konfirmaation kesto

Konfirmaatio kestää noin 1–1,15 tuntia. Kestoon vaikuttaa moni asia, mm. ehtoollisella kävijöiden määrä, konfirmoitavien nuorien määrä, puheen ja musiikkien kesto. Pyrimme tekemään konfirmaatiosta napakan ja mukavan tilaisuuden. Mahdollisuuksien mukaan konfirmaation kulkua voi seurata virsikirjasta tai seinälle heijastettavasta kuvaesityksestä.

Konfirmaation kulku

Konfirmaatiomessua vietetään joko sunnuntain messun eli ehtoollisjumalanpalveluksen yhteydessä tai omana messunaan toisena ajankohtana. Konfirmaatiomessun kulkuun voi tutusta tavallisen virsikirjan takasivuilta eli liiteosasta löytyvän tiivistelmän avulla tai kirkkokäsikirjan nettiversiosta.

Messun alussa pappi ja läsnä olevat ihmiset tervehtivät toisiaan (vuorotervehdys). Tätä seuraa yhteinen synnintunnustus ja syntien anteeksi julistaminen. Tämän jälkeen lauletaan yhdessä ja luetaan Raamattua. Konfirmaatiomessun saarnassa kerrotaan myös yleensä kuulumisia ja kokemuksia rippikoulusta.

Varsinaiseen konfirmaatio-osaan kuuluu muun muassa uskon tunnustaminen, siunaus ja esirukous. Uskontunnustus tapahtuu saarnan jälkeen, jolloin rippikoululaiset ja kaikki läsnä olevat kristityt liittyvät uskontunnustukseen yhdessä.

Tämän jälkeen konfirmoitavat siunataan. Kummi tai nuoren muu läheinen ihminen on tavallisesti mukana konfirmaatio-osassa siunaamassa konfirmoitavaa. Usein rippikouluryhmä myös laulaa harjoittelemansa laulun.

Konfirmaatio päättyy ehtoolliseen, johon konfirmoidut rippikoululaiset osallistuvat ensin. Ehtoollisen jälkeen pappi vielä lähettää kaikki matkaan ja konfirmoidut nuoret poistuvat kirkosta yhtenä kulkueena muun kirkkoväen seuratessa heitä. Vuosaaressa todistukset jaetaan yleensä konfirmaatiomessun jälkeen seurakuntasalissa vain rippikouluryhmän läsnäollessa.

Nuorten siunaaminen

Jokainen konfirmoitava nuori siunataan konfirmaatiossa. Mukana siunaamisessa rippikoulun ohjaajien lisäksi ovat nuorelle läheiset aikuiset. Toivomme siis, että jokaisella nuorella olisi siunaamisessa mukana 1–3 läheistä aikuista: kummi, vanhempi, isovanhempi tai joku muu läheinen ja tärkeä aikuinen. Siunaamisessa nuoret polvistuvat alttarille. Pappi kehottaa siunaavia läheisiä saapumaan alttarikaiteelle ja etsiytymään oman nuorensa taakse. Siunaushetkeä ei tarvitse harjoitella etukäteen: papin kehotus saapua alttarille on selkeä ja siunaushetkessä riittää, kun asettaa kätensä nuoren pään päälle. Jos haluaa, voi rippikouluohjaajien kanssa lausua yhteen ääneen siunauksen: ”Herramme Jeesuksen Kristuksen armo, Isän Jumalan rakkaus, ja Pyhän Hengen osallisuus, olkoon sinun kanssasi.”

Rippikoulukuva

Konfirmaation tai –harjoitusten yhteydessä on aina valokuvaus. Rippikoululaisista otetaan yhteiskuva ja jokaisella on halutessaan mahdollisuus ottaa myös yksityiskuva. Valokuvaaja tuo ruusut, joita voi käyttää yksityiskuvassa. Yksityiskuvassa konfirmoitavat voivat valita haluavatko pitää päällään valkoista konfirmaatioalbaa, vai omia juhlavaatteitaan. Alba on usein valittu vaihtoehto, sillä siitä tunnistaa kuvan helposti juuri rippikuvaksi.

Valokuvat ottaa Vuosaaren kirkolla ammattivalokuvaaja, ja kuvat toimitetaan teille koulukuvien tapaan postitse. Tiedot kuvaamosta saatte rippikouluohjaajilta.

Omat kuvat konfirmaation aikana

Kirkossa voi konfirmaation aikana kuvata omalta paikaltaan juhlaa häiritsemättä.

Onnittelu konfirmaation jälkeen

Konfirmaation päättyessä nuoret poistuvat kirkosta kulkueena, jonka jälkeen seurakuntasalissa jaetaan rippikoulutodistukset. Isoset ja ohjaajat onnittelevat konfirmoituja. Läheiset onnittelevat nuortaan yleensä vasta kirkon aulassa tai ulkopuolella. Tässä yhteydessä annetaan konfirmoidulle usein kukkia, varsinaiset lahjat annetaan yleensä vasta juhlapaikalla.

Konfirmaatio antaa kirkon jäsenelle oikeuksia

Konfirmaatio antaa kirkon jäsenelle oikeuden toimia kummina, osallistua ehtoolliselle itsenäisesti ja asettua ehdokkaaksi seurakuntavaaleissa, kun konfirmoitu jäsen on täyttänyt 18 vuotta. Kirkollisen avioliittoon vihkimisen edellytyksenä on rippikoulun käyminen, mutta konfirmaatiota ei edellytetä. Seurakuntavaaleissa voi äänestää jo 16-vuotta täytettyään.