Usein kysyttyä kirkkohäistä
Tuomiokirkkoseurakunta
Olemme menossa naimisiin. Miten kirkko varataan?
Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kautta varattavia kirkkoja ovat Helsingin tuomiokirkko, Vanha kirkko, Mikael Agricolan kirkko, Suomenlinnan kirkko sekä Johanneksenkirkko, jota hallinnoi Johannes församling. Lisäksi vihkimiselle on mahdollista varata Tuomiokirkon kappeli tai Hyvän toivon kappeli.
Seuraavan vuoden vihkiajat tulevat varattaviksi aina toukokuun alussa. Lauantaivihkimisille järjestämme tuolloin sähköisen varausmahdollisuuden, jossa voi toivoa useampia vaihtoehtoja vihkiajoista ja järjestelmä jakaa ajat. Toukokuun sähköisen varausmahdollisuuden tarkemmasta aikataulusta tiedotetaan keväisin seurakuntamme nettisivuilla ja somekanavissa.
Jos suunnittelette häitä arkipäivälle, voitte tehdä varauksen soittamalla kirkkoherranvirastoon (p. 09 2340 6100) niin ikään toukokuun alusta lähtien. Jos ette ehdi osallistua vihkiaikojen arvontaan toukokuussa, jäljelle jääneitä aikoja voi varata puhelimitse kesäkuun alusta lähtien.
Vihkiajat kirkkoihimme varataan tasatunnein alkaviksi. Seurakunta ei ole yhteistyössä HSL:n kanssa Suomenlinnan lautta-aikataulujen osalta.
Olisi kiva, jos pappi vihkisi meidät, mutta kirkkohäät ei ole meidän juttu
Pappi voi tulla vihkimään teidät kotiin, ravintolaan, merenrantaan, puistoon, laivalle tai oikeastaan minne vain. Tuomiokirkkoseurakunnan papit liikkuvat pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen ja Sipoo), mutta kauempana järjestettäviin häihin kannattaa kysyä pappia kyseisen paikkakunnan seurakunnasta.
Mitä tarkoittaa, että vihkimisellä tulee olla todistajat?
Vihkimisellä tulee olla kaksi todistajaa. Todistajana ei voi toimia vihkimisen asianosainen, kuten vihkipari tai pappi. Useimmiten todistajina toimii kaksi häävierasta. Mikäli aikomuksena on avioitua pienimuotoisesti vain kahdestaan, voitte tiedustella seurakunnalta mahdollisuutta järjestää vihkimiselle todistajat. Todistajana voi etukäteen sovitusti toimia esimerkiksi kanttori tai suntio.
Kirkkohäät – pakosti isot?
Tärkeintä on, että häät ovat hääparin näköiset ja toiveiden mukaiset. On siis täysin mahdollista mennä naimisiin vaikka ihan kahdestaan tai muutaman vieraan läsnä ollessa. Pienet häät voi hyvin järjestää isossakin kirkossa, mutta pienempää tilaa etsiville vaikkapa Tuomiokirkon kappeli on tunnelmallinen vaihtoehto.
Kuka meidät vihkii?
Vihkijänä on aina pappi, kun vihkiminen tapahtuu kirkossa.
Jos suunnitelmissanne on kirkollinen avioliittoon vihkiminen, teidän molempien tulee olla rippikoulun käyneitä evankelisluterilaisen kirkon jäseniä. Pappi voi vihkiä teidät myös siinä tapauksessa, että toisen kohdalla täyttyvät edellä mainitut edellytykset ja toinen on jonkin toisen kristillisen kirkon jäsen. Tällaisessa tilanteessa mahdollisuus vihkimiseen kannattaa varmistaa hyvissä ajoin esimerkiksi omasta kotiseurakunnasta.
Pappi voi tulla vihkimään teidät juhlapaikalle, meren rannalle tai vaikka teidän kotiin, kunhan kirkollisen vihkimisen edellytykset täyttyvät.
Miten papin saa varattua?
Papin saa varattua kirkkoherranvirastosta. Se, minkä seurakunnan kirkkoherranvirastoon kannattaa ottaa yhteyttä, on tapauskohtaista:
- Jos asutte pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kauniainen ja Sipoo) teidän tulee varata vihkipappi omasta kotiseurakunnastanne. Kotiseurakunta määräytyy asuinpaikan perusteella, eli esimerkiksi Haagassa asuvilla se on Haagan seurakunta. Oman seurakuntasi voit tarkistaa täältä.
- Jos taas asutte pääkaupunkiseudun ulkopuolella, papin järjestää yleensä se seurakunta, jonka alueella vihkipaikkanne sijaitsee. Eli jos menette naimisiin Helsingin tuomiokirkossa, Vanhassa kirkossa, Mikael Agricolan kirkossa, Suomenlinnan kirkossa, Johanneksenkirkossa, Hyvän toivon kappelissa tai muualla Tuomiokirkkoseurakunnan alueella, pappi varataan Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta (p. 09 2340 6100).
- Jos asutte pääkaupunkiseudun ulkopuolella ja kuulutte ruotsinkieliseen seurakuntaan tai haluatte ruotsinkielisen häätilaisuuden, tulee pappi varata Johannes församlingista (p. 09 2340 7700).
Entä jos ystävämme tai sukulaisemme on pappi – saammeko hänet vihkimään?
Totta kai! Halutessanne voitte pyytää henkilökohtaisesti omaa tuttua pappia vihkipapiksenne. Pyydämme, että ilmoitatte meille papin nimen ja yhteystiedot asian varmistuttua (tilavaraukset.tuomiokirkkosrk@evl.fi).
Emme kuulu luterilaiseen kirkkoon – kuka meidät vihkii ja onhan siellä kanttori soittamassa urkuja?
Jos olette menossa naimisiin Tuomiokirkkoseurakunnan kirkossa ja kuulutte johonkin kristilliseen kirkkoon, jolla on vihkioikeus, voitte pyytää oman kirkkonne tai seurakuntanne papin vihkimään. Siihen on kuitenkin anottava lupa kirkkoherraltamme. Tästä saa tarkempia ohjeita kirkkoherranvirastostamme. Kirkkovaraus vahvistetaan vasta sitten, kun kirkkoherra on myöntänyt luvan vihkimiselle.
Kun teidät vihkii muu kuin luterilaisen kirkon pappi ja olette saaneet siihen kirkkoherraltamme luvan, teidän tulee itse etsiä vihkimiseenne oma kanttori. Kanttori ei siis tässä tapauksessa tule meidän seurakunnan puolesta. Oman kanttorinne nimen selvittyä ilmoittakaa se meille kirkkoherranvirastoon (tilavaraukset.tuomiokirkkosrk@evl.fi tai p. 09 2340 6100). Hänen tulisi olla yhteydessä kyseessä olevasta kirkosta vastaavaan kanttoriin. Yhteystiedot saatte, kun olette yhteydessä kirkkoherranvirastoon.
Emme kuulu kirkkoon, mutta haluamme kuitenkin kirkkohäät. Onnistuuko?
Varsinaiset kirkkohäät eivät onnistu, jos molemmat osapuolet eivät kuulu kirkkoon. Mutta ei hätää! Mielellämme rukoilemme ja pyydämme siunausta myös teille. Siviilivihkimisen jälkeen kirkossa voidaan järjestää avioliiton siunaus, joka ei muodoltaan juurikaan eroa avioliittoon vihkimisestä. Papin varaamisessa ja muissa käytännön asioissa pätevät samat pelisäännöt kuin avioliittoon vihkimisenkin kohdalla.
Tarkennuksena vielä, että luterilainen pappi voi vihkiä teidät, jos teistä toinen kuuluu luterilaiseen kirkkoon ja toinen johonkin muuhun kristilliseen kirkkoon. Tällaisessa tilanteessa mahdollisuus vihkimiseen kannattaa varmistaa hyvissä ajoin esimerkiksi omasta seurakunnasta.
Miten kanttorin saa varattua?
Kanttori on pääsääntöisesti mukana kaikissa vihkimisissä ja avioliiton siunaamisissa Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkoissa. Se mistä seurakunnasta kanttori tulee, riippuu tilanteesta:
- Jos morsian kuuluu suomenkieliseen seurakuntaan, kanttorin järjestää paikalle Helsingin tuomiokirkkoseurakunta.
- Jos morsian kuuluu ruotsinkieliseen seurakuntaan, kanttori tulee varata Johannes församlingista (p. 09 2340 7700).
- Jos morsian ei kuulu evankelisluterilaiseen seurakuntaan, määräytyy kanttori sulhasen jäsenyyden perusteella.
- Jos hääpari on samaa sukupuolta ja kuuluu suomenkieliseen seurakuntaan, tulee kanttori myös tällöin Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta.
- Jos kumpikaan hääparista ei kuulu kirkkoon, mutta tilaisuus on suomenkielinen ja pappi evankelisluterilainen, kanttori tulee Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta.
Saammeko päättää, mitä kanttori soittaa?
Kanttori vastaa vihkitilaisuuden musiikista. Kanttorille voi esittää toiveita ja kanttori sitten arvioi oman ohjelmistonsa, kirkon soitinten ja vihkimisen jumalanpalvelusluonteen perusteella, voiko toiveet toteuttaa.
Voitte olla meihin yhteydessä noin kuukautta ennen hääpäivää pyytääksenne vuorossa olevan kanttorin yhteystietoja sopiaksenne toimituksen musiikista. Pääsemme varmasti yhteisymmärrykseen.
Musiikista kirkkohäissä voit lukea lisää täältä .
Menimme naimisiin korona-aikana pienimuotoisesti, voimmeko järjestää vielä uuden kirkkotilaisuuden, johon kaikki läheisemme pääsisivät?
Kyllä. Halutessanne voitte varata Tuomiokirkkoseurakunnan kirkon myös uuteen häätilaisuuteen, vaikka teidät olisi jo vihitty aikaisemmin koronan vuoksi pienimuotoisemmin. Teitä ei voida enää vihkiä uudelleen, mutta tilaisuus voi olla esimerkiksi avioliiton vuosipäivän rukoushetken kaavaa noudatteleva. Tästä voitte jutella lisää pappinne kanssa.
Pitikö ennen vihkimistä täyttää jotain papereita?
Kyllä. Teitä ei voida vihkiä ilman todistusta toimitetusta avioliiton esteiden tutkinnasta. Avioliiton esteiden tutkintaa tulee pyytää kotiseurakuntanne keskusrekisteristä tai Digi- ja väestötietovirastosta aikaisintaan 4 kuukautta ja viimeistään reilua viikkoa ennen vihkimistä. Avioliiton esteiden tutkinta kestää viikon pyyntöpäivästä eli esteidentutkijalle pyynnön jättämisestä laskien. Mahdolliset pyhäpäivät ja viikonloput pidentävät avioliiton esteiden tutkinta-aikaa.
Lisätietoja esteiden tutkinnasta saa Helsingin seurakuntien keskusrekisteristä: p. 09 2340 8000, keskusrekisteri.helsinki@evl.fi
Voiko esteiden tutkinnan tehdä sähköisesti?
Kyllä voi. Kirkolle avioliiton esteidentutkinnan voi tehdä osoitteessa esteidentutkinta.fi.
Emme oikein hallitse tietotekniikkaa, voimmeko käydä jossain täyttämässä paperin?
Mahdollisuudesta täyttää esteidentutkintapyynnön paperit paikan päällä voi tiedustella kotiseurakuntanne keskusrekisteristä. Yhteystiedot Helsingin seurakuntien keskusrekisteriin: p. 09 2340 8000, keskusrekisteri.helsinki@evl.fi
Tuleeko esteettömyystodistus postissa vai pitääkö se hakea jostain?
Laittaessanne avioliiton esteiden tutkinnan vireille, teiltä kysytään, haluatteko paperin postitse vai sähköisenä versiona. Jos haluatte todistuksen postitse, huomioittehan myös postitukseen kuluvan ajan tekemällä todistuspyynnön riittävän ajoissa. Sähköisen todistuksen voi toimittaa sopimuksen mukaan vihkipapille joko printattuna tai salatussa sähköpostissa.
Voiko koira tai muu lemmikkieläin kuljettaa sormukset alttarille?
Ei. Kirkkoihimme tervetulleita ovat ainoastaan opaskoirat.
Saako heittää riisiä?
On kirkkokohtaista, mitä vihkimisen jälkeen kirkon ovilla saa heittää tai voiko heittää mitään. Kannattaa siis olla yhteydessä oman vihkikirkon suntioon:
- Helsingin tuomiokirkko, p. 09 2340 6120
- Hyvän toivon kappeli, p. 09 2340 6125
- Johanneksenkirkko, p. 09 2340 7730
- Mikael Agricolan kirkko, p. 09 2340 6123
- Suomenlinnan kirkko, p. 09 2340 6126
- Vanha kirkko, p. 09 2340 6155
Vähän jänskättää. Pääseekö kirkkoon harjoittelemaan?
Ilman muuta. Vihkiharjoitus on parille ennen hääpäivää varattu henkilökohtainen tutustumistilaisuus kirkkoon. Harjoitukselle varataan aikaa tunti.
Vihkiharjoitukset järjestetään pääsääntöisesti kirkon aukioloaikoina. Suosittelemme varaamaan harjoitusajan viimeistään pari viikkoa ennen häitä, jotta aikoja varmasti on tarjolla. Harjoituksen voi varata kirkkoherranvirastostamme, p. 09 2340 6100. Poikkeuksia ovat Suomenlinnan kirkko, jonne harjoitus varataan kirkon suntiolta (p. 09 2340 6126) ja Johanneksenkirkko, jonka harjoitusaikoja voi tiedustella Johannes församlingilta (p. 09 2340 7700).
Vihkiharjoituksessa on läsnä kirkon suntio, joka on vihkimisten ykkösammattilainen ja osaa vastata kaikkiin käytännön kysymyksiin vihkimiseen liittyen. Suntion on myös hyvä tietää vihkimisen yksityiskohdista, kuten siitä, tarvitaanko lukijalle mikrofoni, onko teillä suunnitteilla musiikkiesitys ja minkä virren olette valinneet vihkimiseenne.
Harjoituksen pitäminen ei ole välttämätöntä, mutta vihkitoimituksen sujuvuuden tähden suositeltavaa. Tarvittaessa käytännön asioita voi myös tiedustella suntiolta soittamalla kirkon numeroon sen aukioloaikoina. Kirkkojen yhteystiedot ja aukioloajat löytyvät kotisivuiltamme.
Tapaammeko papin ennen vihkimistä?
Kyllä vain.
Pappi ottaa teihin yhteyttä ihan viimeistään paria viikkoa ennen vihkimistä ja sopii kanssanne ajan vihkikeskusteluun. Vihkikeskustelussa jutellaan teistä, teidän tarinasta, ajatuksistanne avioliiton suhteen sekä käydään läpi itse vihkitoimitus. Jos vihkipapin yhteydenottoa ei kuulu, kannattaa olla yhteydessä oman seurakunnan kirkkoherranvirastoon asian selvittämiseksi.
Vihkipappi voi osallistua myös kirkossa pidettävään vihkiharjoitukseen, mutta se ei ole välttämätöntä. Vihkikirkon ollessa entuudestaan tuntematon vihkipapille on toivottavaa, että hän on ainakin yhteydessä kirkon suntioon, mikäli ei pysty harjoitukseen osallistumaan.
Yhteystietomme ovat muuttuneet – kai saatte ne väestörekisteristä?
Kaikki muutokset esimerkiksi yhteystiedoissa ja kotiseurakuntanne mahdollinen vaihtuminen tulisi ilmoittaa meille. Ne eivät päivity automaattisesti väestörekisteristä vihkivarausjärjestelmään. Myös vihkimisen muuttaminen avioliiton siunaukseksi tai toisin päin tulee ilmoittaa meille.
Päätimmekin perua häät. Miten toimimme?
Onpas harmillista. Kiva kuitenkin, että ilmoitatte siitä myös meille, sillä olemme varanneet kirkon lisäksi myös työntekijäresurssia vihkimiseenne.
Olkaa yhteydessä mahdollisimman pian kirkkoherranvirastoon. Varaus tulee peruuttaa kirjallisesti osoitteeseen tilavaraukset.tuomiokirkkosrk@evl.fi. Tehdystä peruutuksesta lähetetään vielä erillinen peruutusvahvistus sähköpostitse. Tämä tulisi säilyttää, kunnes peruutetusta ajankohdasta on kulunut kuukausi. Peruutuksia ei oteta puhelimitse vastaan. Mikäli varauksen peruutus tehdään alle 14 vuorokauden päässä tilaisuudesta, perimme 100 euron maksun myöhäisestä peruutuksesta.
Onhan teillä tietosuoja-asiat kunnossa?
Voitte käydä tutustumassa tietosuojaselosteeseemme:
https://www.helsinginseurakunnat.fi/artikkelit/tietosuojaselosteet